Брекзит съсипа свиневъдството във Великобритания

Все повече свинеферми на Острова се сблъскват с нечувана до момента криза, в която дори им се налага да убиват и изхвърлят здрави животни. Причината – в страната има остър недостиг на касапи, които да разфасоват месото. В допълнение към настоящата криза, в която има недостиг на шофьори, а горивото е много скъпо, британските свинеферми са изправени пред доста черно бъдеще.

Вече почти две години фермерите предупреждават, че рано или късно ще се стигне дотук. Унищожаването на здрави животни отдавна е факт, като най-вероятно то е в доста по-големи мащаби спрямо официалните статистики: страхът, срамът и тъгата пречат на собствениците на свинеферми да говорят открито за реалността.

Всяка седмица се избиват напълно здрави и годни за пазара прасета, като бройката стига до десетки хиляди. Тези животни не са предназначени за хранителните вериги, а се убиват само за да освободят място във фермите. Все по-често фермери се обръщат към ветеринарни лекари, за да извършват аборти на бременни прасета - малко по-малко травматичен начин за справяне с бруталната криза в свинефермите.

Това е най-голямото умишлено и ненужно умъртвяване на здрави прасета в историята на Великобритания.

Кризата на работна ръка удари най-силно месопреработвателната индустрия, - сектор, който традиционно разчита в голяма степен на мигрантския труд. Комбинация от променящи се имиграционни правила, свързани с Брекзит, и многото работници, които предпочитат да преживеят локдауни в родината си, а после не се връщат, остави сектора с 20% недостиг на персонал. Секторът се бори и с кризата на касапи – професия, която се учи с години, и не може да намери нови кадри за една нощ.

Заради комбинация от тези фактори от началото на есента месопреработвателните фирми взимат около 25% по-малко прасета от фермите, отколкото е заложено в договорите.

Отглеждането на прасета за клане е 10-месечен процес, а заради липсата на работници недостигът на свинско по магазините достигна рекорден връх от около 150 000 килограма месо на национално ниво.

Ако прасетата останат твърде дълго във фермите, стават непродаваеми заради влошаване на месото и съответен спад на цената му, а това води до липса на пространство за нови прасенца.

Ветеринарният лекар Дънкан Бъркшир има 17-годишен опит в сферата и за първи път се сблъсква с умишленото изхвърляне на здрави животни. „Два тежки морални въпроса тормозят мен и колегите ми всеки ден – дали да убиваме 4-седмични здрави животни, или да правим аборти на прасетата“, казва той.

Очаква се кризата за свинско месо на Острова да се задълбочи по Коледа, когато – засегнати от кризата, - много британци няма да могат да си позволят празнична вечеря. /БГНЕС