Бременност и коронавирус: съвети и предупреждения

Безметежното спокойствие не е част от положителните ефекти по време на бременност. Като допълнение към това се добави и коронавирусът. Как се подготвят за раждане в условията на пандемия жените в Германия?

Забине К. ще ражда в известен болничен комплекс. Основен критерий при избора на клиника е било наличието на интензивно отделение, ако по време на раждането нещо не потръгне, както трябва. Но започнала пандемията от коронавирус и плановете трябвало спешно да се променят.

„Това беше шок”, споделя 42-годишната жена пред „Дойче веле”.

Всичко се променило рязко и било поставено под въпрос. Например, влезе в сила забрана за присъствие на бащата по време на раждането. В голямото родилно отделение, където обикновено една акушерка обслужва едновременно няколко родилки, Забине рискувала да се окаже сама с контракциите си. Перспективата не е от най-приятните. Забине вече има едно дете и знае, колко е важно по време на раждането наблизо да има близък човек.

Освен това в голямата клиника рискът да се заразиш с коронавирус е по-висок. Бременната жена трябвало да преразгледа плановете си. Като капак на всичко, до раждането оставали броени седмици, а информация можело да се търси единствено по интернет.

Много бременни жени през тези дни са принудени да вземат важни решения в условията на неизвестност и неопределеност. В Германия на бащите отново им позволиха достъп до родилната зала, ако нямат симптоми. При това болниците имат право във всеки момент да забранят на външни лица да влизат, за да се ограничи разпространението на инфекции.

„Мъжът ми много искаше да присъства на раждането. За да ме подкрепи и да види с очите си раждането на първото ни дете. А сега не е ясно, как ще се случат нещата”, споделя безпокойството си Мария С. – 30-годишна учителка от Кьолн, която трябва да роди в началото на юни.

На Забине ѝ е провървяло. Даже ако мъжът ѝ не може да присъства по време на раждането, до нея ще бъде професионална акушерка, която тя успяла да намери в последния момент. А тъй като въпросната акушерка работи в определен родилен дом, на Забине ще ѝ се наложи да ражда именно там. Той не разполага с отделение за интензивна терапия, но в условията на пандемия на преден план излизат други критерии.

„В малък родилен дом вероятността да се заразиш с вирус е по-малка”, предполага Забине.

Как влияе SARS-CoV-2 върху организма на бременната жена и плода?

И без коронавирус бременността за много жени е време на страхове и съмнения. Сега се добавят и нови опасения. Какво ще се случи, ако майката се зарази с вируса? Доколко бебето в утробата ѝ е защитено от инфекция? В какво състояние ще бъдат болниците, когато настъпи времето за раждане? Как ще се справи с бебето в условия на самоизолация и затваряне? Ще се притече ли на помощ държавата в случай на финансови затруднения? На много от въпросите, които вълнуват сега бременните жени, няма еднозначни отговори.

Не е известно как SARS-CoV-2 влияе на организма на бременната жена и на плода. Все пак коронавирусът се появи скоро и още няма достатъчно емпирични данни. Обикновено плодът в утробата на майката е добре защитен от плацентата от всевъзможни опасности. Но вече имаше информация за новородени с коронавирусна инфекция, за щастие, безсимптомно.

Някои учени медици говорят откровено, че влиянието на коронавируса все още не е изучено, затова е преждевременно да се правят каквито и да било изводи. Други не виждат повод за прекалено безпокойство. Успокоителни думи за родителите намери Георг-Кристиан Цин – директор на германския Център за хигиена „Bioscientia”.

„Основният въпрос е, как се чувства детето. Затова отговорът е много важен: Децата и може да се каже почти всички до 20-годишна възраст, проявяват много слаби симптоми. Същото се отнася и до новородените. Тоест, не съществува риск”, подчерта експертът в интервю за телевизия RTL.

„Моля всички бременни да не се безпокоят”, обърна се чрез пресата към жените, на които предстои раждане главният лекар на голям родилен комплекс в Мюнхен Кристоф Шолц. В клиниките рискът от заразяване е сведен до минимум, убеден е той.

Щастлива бременност, въпреки коронавируса

Безметежното спокойствие не е един от положителните ефекти по време на бременност. Но Забине е настроена оптимистично. Тя е посетила родилния дом. Целият персонал там е с маски, разказва тя, а външни лица не се допускат. Това означава, че ако остане в болницата, няма да има посетители. Но тя се надява, че след раждането ще може веднага да се прибере у дома.

Мъжът ѝ вече работи от къщи, а след това ще вземе тримесечен отпуск, за да се грижи за децата. Двамата заедно ще успеят да компенсират отсъствието на бабите и дядовците, които също са се самоизолирали.

Да останеш сам, без помощ и подкрепа, е един от най-неприятните сценарии, казва Забине. Но засега всичко е наред. Бременността протича без усложнения, вкъщи няма конфликти, намерена е и акушерка. Въпреки ограниченията, тя продължава да ходи и на сеансите по акупунктура, които са ѝ помогнали при първото раждане. Разбира се и на разходка на чист въздух.

Мария, от своя страна, се старае да мисли по-малко за коронавируса. Подготвителна гимнастика за бременни прави вкъщи, а пелени и ританки поръчва през интернет. Тя разказва, че бременните жени си обменят информация в интернет и се шегуват помежду си, за да си повишат настроението. Изключително популярни са шегите с тоалетната хартия, от чийто дефицит страдат бременните, тъй като често трябва да ходят до тоалетна. Или за пелените, от които може да се измайстори страхотен респиратор.

Забине е решила всички организационни въпроси и сега спокойно може да се разхожда покрай Рейн. Мария трябва да прекара в неизвестност още няколко месеца, то и тя е намерила начин да се отърве от лошите мисли.

„Това е първата ми бременност и нямам намерение да се лишавам то приятните спомени за това специално време в моя живот”. /БГНЕС