Бременността може да бъде заразна

Често се случва една жена да е бременна по същото време като нейна приятелка, братовчедка или сестра.

Сега има научно обяснение за това. Експерти, работили по изследване, публикувано в Journal of the American Sociological Association, стигнаха до интересно откритие, че бременността може да бъде заразна.

Те твърдят, че бременността на приятелка влияе положително върху желанието на жената да има дете. Учените са анализирали данни за общо 1720 жени в САЩ от средата на 90-те до средата на 2000-те години. Наблюдавайки жени, които са били на поне 15 години през 1995 г. в продължение на десет години, те откриват, че цели 50 процента от интервюираните жени са родили дете до момента, в който са били проведени последните интервюта, т.е. 2008 г. По време на изследването жените записали своите приятелства, което дало на учените ясна представа за техните приятелства и по-специално те се фокусирали върху най-добрите приятелки от гимназията, които останали приятелки в продължение на много години и открили, че има необичаен феномен на „заразяване“ около бременността.

„Стигнахме до откритие, което потвърждава, че споменатият ефект започва по време на бременността на приятелката, започва да расте, след като приятелката роди и достига своя връх две години след раждането на детето“, обясняват авторите на споменатото изследване.

Наричайки го „специален ефект върху плодовитостта“, изследователите смятат, че има три теории защо бременността е заразна сред приятелките. Това са - социално обучение, влияние и споделяне на разходите. А именно жените са по-склонни към майчинството, ако виждат, че тяхната приятелка се справя успешно с него, а от друга страна не искат да се чувстват така, сякаш изостават от обществото си. И третото нещо, има няколко финансови ползи, когато приятелките могат да координират дейностите заедно и да споделят разходите, като си разменят детски неща, прекарват време заедно или се грижат за децата на другата. /БГНЕС