Брендън Фрейзър шокира Венеция в "Кит”

В едно от най-неочакваните филмови завръщания в историята Брендън Фрейзър се преобразява в болестно затлъстял мъж за филма "Кит", чиято премиера се състоя на филмовия фестивал във Венеция в неделя.

Едно от най-големите имена в Холивуд през 90-те години на миналия век - Фрейзър участва в поредица от семейни блокбъстъри, сред които "Джордж от джунглата" и "Мумията", преди кариерата му в киното да спадне в края на 2000-те години.

Но завръщането му в ролята на Чарли, (250-килограмов) професор по английски език, който се опитва да възстанови връзката с дъщеря си, веднага предизвика разговори за номинация за "Оскар".

"Трябваше да се науча да се движа по абсолютно нов начин", каза Фрейзър пред репортери във Венеция.

"Развих мускули, които не знаех, че имам. В края на снимачния ден, когато всички уреди бяха свалени, дори изпитах чувство на световъртеж, както когато слизах от лодка тук, във Венеция", сподели актьорът.

Филмът е най-новият на американския режисьор Дарън Аронофски

"Китът" обаче е дълбоко оптимистичен. С развитието на историята се разкриват причините за затлъстяването на Чарли - те се коренят в травми, свързани със сексуалността и религията му - но той никога не им позволява да помрачат възгледите му за света.

"Чарли е най-героичният човек, който съм играл някога", казва Фрейзър. "Неговата свръхсила е да вижда доброто в другите и да го пробужда у тях".

Аронофски заяви, че това е "най-важното послание, което филмът трябва да отправи към света".

"Всички клонят към цинизма и мрака и се отказват от надеждата, а точно от това нямаме нужда в момента. Трябва да се опрем на (идеята, че) под всичко това наистина ни е грижа един за друг", каза 53-годишният режисьор.

В американската преса се появиха някои недоволства относно това дали за ролята е трябвало да бъде избран човек със затлъстяване.

Запитан по този въпрос, Аронофски каза: "Обмислях всеки, всякакъв вид филмова звезда на планетата, но нищо от това не се получи.

"Тогава, преди няколко години, попаднах на трейлър на бразилски филм, малко нискобюджетен. Брендън имаше роля в него и ми светна лампичката"./БГНЕС, АФП