БРИКС ще приеме шест нови членове през следващата година

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обяви, че клубът на бързоразвиващите се страни БРИКС ще приеме шест нови членове, включително Саудитска Арабия, ОАЕ и Иран, в началото на следващата година.

"Решихме да поканим Република Аржентина, Арабска република Египет, Федерална демократична република Етиопия, Ислямска република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС. Членството ще влезе в сила от първи януари 2024 г.", заяви Рамафоса на среща на върха в Йоханесбург, предаде АФП.

Призивите за разширяване на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - доминираха в дневния ред на тридневната среща на върха и разкриха разногласията сред блока относно темпото и критериите за приемане на нови членове.

Но групата, която взема решения с консенсус, се споразумя за "ръководните принципи, стандарти, критерии и процедури на процеса на разширяване на БРИКС", заяви Рамафоса.

Близо две дузини държави са подали официални заявления за присъединяване към клуба, който представлява една четвърт от световната икономика и повече от три милиарда души.

На срещата на върха в Йоханесбург, която приключва, присъстват още около 50 държавни и правителствени ръководители. /БГНЕС