Брилянтен Алберт Попов с трето място на слалома в Палисейдс Тахо

Най-добрият ни скиор Алберт Попов направи страхотен втори манш, за да завърши на поделено трето място в крайното подреждане на слалома в американския зимен център Палисейдс Тахо. В нощното състезание българинът се изкачи с 22 места след второто каране, след като бе 25-и след първия манш, и раздели третата позиция на почетната стълбичка с французина Клеман Ноел.

Попов остана на 24 стотни от победителя Александър Стийн Олсен от Норвегия, втори се нареди сънародникът на Олсен – Тимон Хауган. Слаломът в Палисейдс Тахо бе драматичен, след като първо време даде представителят на домакините, каращ за Гърция – Ей Джей Гинис, но впоследствие след финала той бе дисквалифициран заради пропусната врата.

България отново има скиор в топ 3 на старт за Световната купа след 39 години.

Топ 10 допълниха още световният шампион Хенрик Кристоферсен, който остана пети, швейцарецът Рамон Ценхойзерн, норвежецът Лукас Бротен, австриецът Фабио Гщрайн, италианецът Томазо Сала и германецът Линус Щрасер. Адриан Пертл от Австрия бе единственият, който не финишира втория манш.

Попов написа история с третото си място. Това бе първо класиране на българин на подиума в старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини от 39 години насам. За последно до топ 3 стигна легендата Петър Попангелов-младши на 16 декември 1984 година.

60-те точки на Алберт му отреждат 16-а позиция в класирането за Малката световна купа в слалома с актив от 160 точки. Първи е норвежецът Лукас Бротен с 466, следван от сънародника му Кристоферсен (434) и Даниел Юл от Швейцария (401). Последният слалом за сезона е в Золдеу, Андора, на 19-и март. Швейцарецът Марко Одермат продължава да води в генералното за Големия кристален глобус с 1466 точки, следван от Александър Омод Килде от Норвегия с 1080. Попов е на поделено 42-о място заедно с Щефан Бренщайнер от Австрия. За мъжете предстои спускане в Аспен, САЩ, на 3-и март. /БГНЕС