Брилянтен Димитров срази Циципас за втори финал в турнирите от сериите Мастърс 1000

Григор Димитров се класира за втория си финал в турнирите от сериите Мастърс 1000. Най-добрият ни тенисист удари на полуфиналите в Париж Стефанос Циципас с 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3). Срещата продължи малко над два часа и половина.

Двубоят в зала "Берси" започна по страхотен начин за първата ни ракета - ранен пробив, и пълен контрол върху случващото се на корта. Григор сервираше чудесно и можеше да затвори сета още в осмия гейм, когато гъркът подаваше, но в крайна сметка това се случи на собствен сервис за 6-3. Във втората част седмият поставен Циципас поизравни играта и на свой ред започна да сервира умело. В деветия гейм Димитров имаше два скрити мачбола, но ги пропиля и така се стигна до тайбрек. В него нещата се развиха лошо за нашия тенисист от самото начало и Циципас дръпна на бърза ръка с 5-0 точки, преди да затвори сета със 7-1 точки. В третата решителна част Григор преодоля критичен момент в третия гейм, когато отрази първите четири точки за пробив пред съперника в мача. Стигна се до нов дълъг гейм, в който ролите се размениха и 32-годишният хасковлия поведе с 5-0, преди да стигне до страхотната победа след 7-3 точки.

Димитров сервира много силно и въпреки че направи два пъти по-малко асове от Циципас, взе първия си тайбрек в преките мачове с него в най-важния момент. Българинът завърши с повече уинъри - 42 на 31, и по-малко непредизвикани грешки - 10 срещу 13.

Така първата ни ракета ще играе за втори път във финал на турнир от Мастърс 1000 сериите - първият и единствен път досега това се случи в Синсинати през 2017, когато Григор стигна и до титлата. Утре нашето момче ще спори за първа титла в Париж, а съперникът му ще бъде определен от другия полуфинал по-късно тази вечер, който противопоставя шесткратния носител на титлата и световен номер 1 Новак Джокович и Андрей Рубльов от Русия.

Циципас, който загуби за едва втори път от Димитров от осем изиграни срещи, насочва вниманието си към Финалите на ATP, които ще се проведат в Торино между 12-19 ноември. /БГНЕС