Брилянтен Бьо изравни рекорд на Фуркад в Холменколен

Норвежецът Йоханес Тингнес Бьо отпразнува по подобаващ начин Малкия кристален глобус в спринта след 14-и успех в дисциплината – този път на 10 км в домашния зимен курорт Холменколен. 25-годишният биатлонист вече бе триумфирал с Малкия кристален глобус в спринта, преди да навлезе в последния уикенд от сезона.

Бьо продължи с блестящото си представяне от началото на сезона в биатлона.

Бьо потегли от 28-а стартова позиция в днешното състезание, като се справи с лекота при първата си стрелба, в сравнение с масовия старт на Световното първенство миналата неделя, когато рано-рано отпадна от сметките за медал. Световният шампион в дисциплината не бе в настроение за грешки и въпреки че направи един пропуск при втората си стрелба, карането му бе както винаги на висота и той финишира за 24:39.9 – на невероятните 31.7 сек. пред втория в състезанието Лукас Хофер от Италия. Трети на почетната стълбичка се нареди французинът Куентин Филон-Майе. Топ 10 допълват австриецът Юлиан Еберхард, норвежецът Тарей Бьо, германецът Бенедикт Дол, французинът Симон Дестьо, германецът Арнд Пайфер, руснакът Александър Логинов и австриецът Феликс Лайтнер. Българите Красимир Анев и Антон Синапов ще участват в преследването на 12.5 км в събота, след като завършиха съответно 42-и и 57-и. В старта участие няма да вземат другите двама българи – Владимир Илиев (69) и Димитър Герджиков (73).

Успехът на Бьо бе негов 14-и през сезона, с което той изравни французина Мартен Фуркад през 2016/17. Това бе и неговият седми успех в спринта от девет състезания в дисциплината. Това поставя Бьо във фантастична позиция на лидер преди преследването в събота – на 35 секунди от най-близкия му преследвач за Малкия кристален глобус в дисциплината Куентин Филон-Майе, който остана с бронза днес. /БГНЕС

Категории: