Бриньоне подпечата Малкия кристален глобус в Супер-Г

Федерика Бриньоне си гарантира Малкия кристален глобус в дисциплината супергигантски слалом, след като подели деветото място с французойката Лора Гош в днешния старт в швейцарския зимен център Ленцерхайде.

Италианката намери място в топ 10, което й беше напълно достатъчно, за да подпечата дебютен кристален глобус в дисциплината, след като неизменно оставаше втора в последните два сезона. Тя е недостижима на първото място в подреждането с аванс от 132 точки пред сънародничката Елена Куртони, която не успя да финишира в днешното състезание, старт преди края. Бриньоне добави към Малките кристални глобуси в гигантския слалом през 2020 и двата поредни в комбинацията от 2019 и 2020. Италианката има и Голям кристален глобус на сметката си от 2020.

Федерика Бриньоне.

Французойката Роман Мирадоли спечели днешното състезание. Тя триумфира с време от 1:19.87, като остави зад себе си на второ място лидерката в генералното подреждане за Големия кристален глобус Микаела Шифрин от САЩ на +0.38 сек. Трета на подиума се качи представителката на домакините Лара-Гут Бехрами. Топ 10 допълниха още италианката Марта Басино, норвежката Ранхилд Мовинкел, французойката Теса Уорли, германката Кира Вайдъл, швейцарката Мишел Гизин, французойката Лора Гош и италианката Федерика Бриньоне, които поделиха деветото място. Цели 14 състезателки не успяха да финишират, а две представителки на домакините изобщо не стартираха – Натали Грьобли и Стефани Женал.

Шифрин увеличи преднината си пред словачката Петра Влъхова в битката за Големия кристален глобус, като води с 67 точки пред основната конкурентка, седем състезания преди края на сезона. Последният старт в Супер-Г за жените през кампанията е на 17 март по време на финалите в Мерибел, Франция. Утре за тях предстои гигантски слалом отново в Ленцерхайде.

При мъжете, Доминик Парис се поздрави с победата в спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в норвежкия зимен център Квитфел.

След като успехът във вчерашното спускане отново в Квитфел бе поделен между канадеца Камерън Алекзандър и швейцареца Нилс Хинтерман, днес триумфът бе за един от специалистите в дисциплината. Парис спечели с време от 1:43.92, като втори и трети на почетната стълбичка се наредиха Александър Омод Килде от Норвегия и един от победителите вчера Хинтерман.

Доминик Парис.

Топ 10 допълниха още швейцарецът Беат Фойц, американецът Райън Кокран-Сигъл, австриецът Винсент Крихмайер, канадецът Джефри Рийд, французинът Максенс Музатон и американецът Травис Ганонг, които поделиха осмото място, и германецът Йозеф Ферстъл. Алекзандър остана 16-и. Трима скиори не завършиха днешното състезание, а други трима не стартираха.

Битката за първото място състезание преди края на сезона в дисциплината продължава да бъде ожесточена, като Омод Килде води с 570 точки, с едва 23 пред втория Фойц. Трети е Матиас Майер от Австрия, който е с 486 пункта, а днешният победител Парис има 482. Последното спускане за кампанията е финалите в Куршевел, Франция, на 16 март. Водач в подреждането за Големия кристален глобус продължава да бъде швейцарецът Марко Одермат, който води с 1236 точки, втори е Омод Килде с 950, а трети Майер със 776. /БГНЕС