Британец спечели слалома в Кицбюел, Годжа отново доминира в спускането

Дейв Райдинг от Великобритания изненада конкуренцията, за да ликува с победата в днешния слалом от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в австрийския зимен център Кицбюел.

Британският скиор даде шесто време в първия манш, а третото му във второто каране бе достатъчно за успеха. Той остави зад себе си норвежецът Лукас Бротен, който завърши на +0.38 сек от победителя. Трети на почетната стълбичка се качи друг представител на Норвегия – Хенрик Кристоферсен, на +0.65 сек. Успехът на Райдинг е исторически, тъй като той се превърна в първия британец с победа за Световната купа.

Дейв Райдинг.

Топ 10 допълниха още представителите на домакините Михаел Мат и Йоханес Щролц, италианецът Томазо Сала, швейцарците Лоик Меяр и Марко Рока, италианецът Симон Маурбергер и хърватинът Филип Зубчич. Водачът след първия манш Алекс Винацер от Италия остана едва 18-и. Цели 11 състезатели не успяха да финишират във второто каране. По-рано, българинът Алберт Попов не успя да се справи с тежките условия на пистата „Щрайф“ и не завърши първия манш.

Лидер в класирането за Малкия кристален глобус в дисциплината слалом вече е Бротен, който спечели предишния слалом във Венген, Швейцария. Норвежецът води с 235 точки, изпреварвайки сънародника си Себастиан Фос-Солевог, който бе един от незавършилите втория манш – Фос-Солевог е със 180 пункта. Трети е Даниел Юл със 162, а четвърти победителят в днешното състезание Райдинг със 160. За мъжете предстои спускане отново в Кицбюел в неделя. Следващият слалом пък е в Шладминг, Австрия, на 25 януари, като това ще бъде и последното състезание при мъжете преди старта на Зимната олимпиада в Пекин.

При жените, София Годжа зарадва домашната публика в зимния център Кортина д‘Ампецо, след като спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени.

Италианката триумфира с време 1:06.98, оставяйки на почетната стълбичка австрийката Рамона Зибенхофер и чехкинята Естер Ледецка съответно на +0.20 и +0.26 сек. Топ 10 допълниха още швейцарката Корин Сутер, австрийката Мирям Пухнер, швейцарката Мишел Гизин, австрийката Елизабет Райзингер, норвежката Ранхилд Мовинкел, швейцарката Лара Гут-Бехрами и германката Кира Вайдъл. Две състезателки не успяха да финишират днешното състезание – италианката Роберта Мелези и швейцарката Йоана Хелен.

София Годжа.

За Годжа това бе четвърти успех от пет старта в дисциплината от началото на сезона, като тя не спечели единствено в Цаухензее, Австрия, където победителка стана Гут-Бехрами. Италианката води убедително в подреждането за Малкия кристален глобус в спускането с 400 точки, със 136 пункта пред втората Зибенхофер, която има 264 и изпревари американката Брийзи Джонсън с 240 точки – Джонсън не участва днес поради падане на тренировка. В генералното за Големия кристален глобус Годжа е трета със 769 точки, на 197 от водачката Микаела Шифрин от САЩ и на 160 от втората Петра Влъхова, която е и действаща носителка на Голямата световна купа.

Остава още едно спускане при дамите преди началото на Зимните олимпийски игри в Пекин – то ще се проведе на 29 януари в Гармиш-Партенкирхен, Германия. За жените предстои супер гигантски слалом отново в Кортина д‘Ампецо в неделя. /БГНЕС