Британска компания, субсидирана от държавата изсича гори в Канада

Най-голямата британска електроцентрала Drax произвежда електроенергия, като изгаря милиони тонове вносни дървесни пелети

Компанията, която е получила милиарди лири субсидии за зелена енергия от британските данъкоплатци, изсича важни за околната среда гори, установи разследване на Би Би Си-Panorama.

Би Би Си откри, че част от дървесината идва от естествени гори в Канада.

Компанията твърди, че използва само дървени стърготини и дървесни отпадъци.

Би Би Си анализира сателитни снимки, проследява лицензите за дърводобив и използва заснемане с дрон, за да докаже своите открития. Репортерът Джо Кроули проследи и камион от завода на Drax, за да провери дали е взел цели трупи от район с ценна гора.

Екологът Мишел Конъли заяви пред екипа на Би Би Си, че компанията унищожава гори, чието развитие е отнело хиляди години.

"Наистина е срамно, че британските данъкоплатци финансират това унищожение с парите си. Изсичането на естествени гори и превръщането им в пелети, които се изгарят за електричество, това е абсолютно безумно", каза тя.

Електроцентралата Drax в Йоркшир е преустроена въглищна централа, която сега произвежда 12% от електроенергията от възобновяеми източници в Обединеното кралство.

Тя вече е получила 6 млрд. паунда субсидии за зелена енергия. Изгарянето на дърва се смята за екологично, но предизвиква спорове сред природозащитниците. Едната от горите на Drax е с площ от една квадратна миля, включваща големи площи, които са определени като редки, стари гори.

Правителството на провинция Британска Колумбия твърди, че старите гори са особено важни и че компаниите трябва да отложи изсичането им.

В собствената политика на Drax за отговорно снабдяване се казва, че "ще избягва увреждане или нарушаване на целостта" на първичните и старите гори.

Последните сателитни снимки обаче показват, че Drax вече изсича гората./БГНЕС

Тагове: