Британската икономика е загубила над 35 млрд. долара инвестиции заради Брекзит

Британската икономика е загубила 29 млрд. паунда (35,2 млрд. долара) от инвестиции заради излизането от Европейския съюз (Брекзит). Говорителят на Комитета по паричната политика на Английската централна банка Джонатан Хаскел съобщи това в интервю за „Файненшъл Таймс“.

Той изчисли, че загубите на бизнеса под формата на капиталови инвестиции след референдума за напускане на ЕС през 2016 г. се равняват на 1,3% от БВП на Обединеното кралство. Експертът не изключва, че тази стойност може да нарасне до около 2,8% от БВП през 2026 г., като уточнява, че през последните шест години страната е на последно място сред членовете на Групата на седемте (Г-7) по привличане на инвестиции.

Кралството напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след няколкогодишни преговори. На 1 януари 2021 г. изтече преходният период след Брекзит, по време на който Обединеното кралство беше подчинено на всички европейски разпоредби. Според експерти излизането е довело до икономически загуби и прекъсване на културните и научните връзки. /БГНЕС