Британската сатирична продукция "Spitting Image" е представена в нова изложба

Маргарет Тачър носеше мъжки костюм и пушеше пура, Роналд Рейгън бе лице, което бе близо до предизвикване на ядрена война, а майката на кралица Елизабет II пиеше от полупразна бутилка джин.


В разгара на своята популярност през 80-те години на миналия век британската сатирична телевизионна програма „Spitting Image“ привлича 15 милиона зрители всяка седмица.

Сега, почти 40 години след първото излъчване, кукли на някои от най-известните му "мишени", включително Тачър, съветския лидер Михаил Горбачов и принцеса Даяна, са изложени в Кеймбридж.

Част от най-новите кукли са тези на британския принц Хари и съпругата му Меган.

Създаден от британските карикатуристи Питър Флак и Роджър Лоу, продукцията Spitting Image е безмилостна в изобразяването на водещите обществени фигури.

Продуцентът Джон Лойд каза, че е бил решен да работи по шоуто веднага щом е научил за него и на секундата се е свързал с Флак и Роу.

"Те казаха: "Вече имаме двама продуценти, нямаме нужда от вас, благодаря ви много", но аз им отговорих „Ще работя безплатно“, каза Лойд пред АФП.

Spitting Image бързо се превръща в главоломен успех, като всяка неделя вечер се включват хора от всички сфери на живота.

Анархичен

Говореше се, че Маргарет Тачър не се интересува особено от собствения си дългогодишен образ.

Тя беше рутинно изобразявана като всемогъща жена, заобиколена от слаби и непохватни мъже-министри.

Изложбата, която се открива днес в университетската библиотека на Кеймбридж, включва също оригинални сценарии, скици и писма с оплаквания, получени по време на 12-годишното излъчване на програмата.

В едно писмо политикът Дейвид Стийл възразява срещу начина, по който в шоуто неговата кукла „се взира с обожание“ в политическия съюзник Дейвид Оуен и го нарича „скъпи“.

„Бих искал също така да знам защо моята кукла е толкова малка, когато всъщност съм значително по-висок от (тогавашния лидер на лейбъристите) Нийл Кинок“, пише раздразненият Стийл.

Норман Тебит, един от най-лоялните и облагодетелствани министри на Тачър, обаче е много доволен от облечената си в кожа кукла с кокалчета.

„Намираше го за много смешно. Това го превърна в герой от работническата класа“, каза Лойд.

Кураторът на изложбата Крис Бърджис каза, че шоуто е успяло да „съчетае политическото с ежедневието, анархичното, сюрреалистичното, нелепото.

„Това е най-популярната сатира, създавана някога“, отбеляза той.

За Лойд голяма част от успеха на програмата се дължи на способността на Флак и Лоу да вземат някой, когото всички останали смятат за обикновен на външен вид и „просто да уловят начина, по който изглежда носът или да променят очите.

"Внезапно вече никога не можеш да ги вземеш на сериозно."

Програмата често е обвинявана, че прекалява, но Лойд смята, че тази така наречена жестокост наистина се свежда до обиди на ниво първи клас и чувствителност към външния вид.

„Има нещо странно за политиците, можете да кажете, че сте измамили данъчните си декларации, имали сте афери с 15 души... но кажете ли, че имате големи уши и това е „това наистина е несправедливо“, подчерта продуцентът на програмата.

Нашата Мис Пиги

Появяват се противоречия, когато шоуто включва кралското семейство на Великобритания, включително кралица Елизабет II, която въпреки възмутените заглавия е представена като "разумна и либерално мислеща".

„Никой дотогава не беше изобрязявал кралското семейство в карикатура, особено кралицата“, каза Лойд.

„Режисьорът, Питър Харис, беше правил Мъпетите преди и той обичаше да казва, „кралицата, скъпи, е нашата Мис Пиги“, героинята на шоуто“.

"Тогава, както и сега, Великобритания беше с разделено общество и семейства, враждуващи помежду си заради политиките на консервативното правителство на Тачър – точно както наскоро заради Брекзит", припомни Лойд.

„Сега хората толкова бързо вземат страна. Мисля, че това е отчасти защото няма достатъчно сатира по британската телевизия.“

Но Лойд каза, че е щастлив, че Spitting Image е успяла да накара хората да се смеят.

По думетие на продуцента случаен мъж е изпратил писмо до програмата, за да каже, че е планирал да се самоубие, но се е смял толкова много на епизодите през седмицата, че е решил, че „може да продължи напред“.

„Беше забавно. Не мисля, че направихме някаква разлика, но поне накарахме хората да слушат“, каза Лойд в заключение. /БГНЕС