Британски съд отхвърли делото срещу Грета Тунберг

Британски съдия реши да оттегли обвиненията срещу природозащитничката Грета Тунберг, която беше съдена в Лондон за нарушаване на обществения ред по време на демонстрация срещу петролната и газовата индустрия в британската столица през октомври миналата година, предаде АФП.


На втория ден от процеса съдията в Уестминстърския магистратски съд постанови, че полицейските служители, отговарящи за охраната на демонстрацията, са поставили "незаконни" условия и не са били достатъчно точни при даването на инструкциите си на 21-годишната шведка, която беше съдена заедно с още четирима демонстранти.

Общо 26 активисти бяха арестувани на 17 октомври за нарушаване на достъпа до Energy Intelligence Forum - конференция с участието на най-големите петролни и газови компании в луксозен хотел в британската столица.

Младата активистка беше подведен под отговорност за това, че не е изпълнил заповед на лондонската полиция да не блокира достъпа до хотела, в който се провеждаше конференцията.

Но условията, при които е проведена демонстрацията, са били "необосновано наложени" от полицията на присъстващите на мястото активисти, а други мерки "са били налични и е можело да бъдат приложени", заяви съдия Джон Лоу.

Следователно "всеки, който не е спазил тези правила, не е извършил престъпление", добави той.

На предишното изслушване през ноември Грета Тунберг не се призна за виновна, както и останалите четирима активисти, които се явиха заедно с нея. Тя бе заплашена от максимална глоба от 2500 паунда.

Грета Тунберг, която придоби световна известност с "Училищните стачки за климата" на 15-годишна възраст в Швеция, редовно участва в подобни демонстрации.

През октомври тя беше глобена за блокиране на пристанището на Малмьо в Швеция.

Миналия уикенд тя участва в шествие в Южна Англия срещу разширяването на летище Фарнбъро, което се използва предимно от частни самолети. /БГНЕС