Британският парламент одобри осъдителен доклад за Борис Джонсън относно "Партигейт"

Британските депутати гласуваха с огромно мнозинство за отнемане на депутатския пропуск на бившия министър-председател Борис Джонсън, тъй като приеха осъдителен доклад, според който той е излъгал парламента за партита по време на пандемията Ковид-19, предаде АФП.


След многочасови дебати, проведени на 59-ия рожден ден на Джонсън, депутатите гласуваха с 354 гласа "за" срещу 7 "против" заключенията на Комисията по привилегиите, като много консерватори, включително министър-председателят Риши Сунак, се въздържаха.

По време на дебата депутати и бивш министър-председател се наредиха на опашка, за да призоват колегите си да порицаят Джонсън, който напусна парламента, когато беше информиран за констатациите.

Предшественикът на Джонсън Тереза Мей заяви, че гласуването ще бъде "малка, но важна стъпка във възстановяването на доверието на хората" в парламента.

Мей призова партията си да "покаже, че сме готови да действаме, когато някой от нашите, колкото и да е високопоставен, е уличен в нередности", в очевидна подигравка със Сунак и решението му да се въздържи.

Джонсън и намаляващите му поддръжници представиха доклада на комисията като "лов на вещици".

Бившият министър Джейкъб Рийс-Мог заяви, че комисията е направила "умишлен опит да интерпретира в най-неблагоприятна посока... дейността на г-н Джонсън".

Но Сунак, който обеща да възстанови почтеността на правителството, заяви, че нейните двупартийни членове са "свършили работата си задълбочено". /БГНЕС