Британските депутати одобриха сделката с ЕС по Брекзит

Британската Камара на общините одобри сделката за бъдещите отношения с Европейския съюз след Брекзит. Това се доказва от резултатите от гласуването на едноименния законопроект, проведено днес.

Законопроектът, част от който е споменатото споразумение, беше приет на второ четене с подкрепата на 521 народни представители, а 73 депутати се противопоставиха.

Сега законопроектът трябва да премине на трето четене, но е вероятно той да стане официален, тъй като както управляващата Консервативна партия, така и опозиционната Лейбъристка партия вече обявиха предварително, че ще подкрепят сделката. След това документът още днес трябва да отиде при членовете на горната Камара на лордовете.

Британските депутати гласуваха в подкрепа на търговската сделка, въпреки скептицизма на либералните демократи, шотландските националисти и останалите от Лейбъристката партия.

Борис Джонсън каза на специално свикано заседание на парламента, че Великобритания трябва да работи "ръка за ръка" с ЕС, като същевременно запази собствения си суверенитет.

Той заяви: "Брекзит не е край, а начало. Отговорността сега е на всички нас да използваме по най-добрия начин силите, които си възвръщаме, инструментите, които вземаме обратно в ръцете си."

В речта му имаше отзвук от тази на неговия герой, бившия министър-председател Уинстън Чърчил, който след втората битка при Ел Аламейн през 1942 г. казва: „В този момент това не е краят. Дори не е началото на края. Но това е може би краят на началото."

Британският премиер е написал биография на Уинстън Чърчил. Но за разлика от Чърчил, най-голямото предизвикателство за Джонсън не дойде от нацистки нашественици, а от противници на Брекзит и след това от пандемията.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър нареди на своите депутати да гласуват за сделката, но Тоня Антониаци, уелски лейбърист, написа в Туитър, че ще се въздържи и след това подаде оставка като парламентарен секретар. За втори път Антониаци - чийто баща е от италиански произход - подава оставка заради Брекзит.

Търговската сделка беше окончателно договорена в навечерието на Коледа след месеци на преговори. Но след гласуването на депутатите, законопроектът ще трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и може да стане закон едва около полунощ. Това ще означава, че търговията за повече от 1 трилион щатски долара между Обединеното кралство и ЕС може да продължи без необходимост от мита.

Депутатът консерватор Бил Кеш я приветства и заяви, че Джонсън е спасил британската демокрация от четири десетилетия "подчинение" на ЕС.

Той добави: „Подобно на Александър Велики, Борис преряза Гордиевия възел“. /БГНЕС, ТАСС