Британските Кралски ботанически градини световен рекордьор по брой живи растения

Британските Кралски ботанически градини в Лондон, известна също като Kew Gardens, влезе в Книгата на рекордите на Гинес за най-голямата колекция от живи растения в света, съобщи Би Би Си.

Лондонският дендрариум (ботаническа колекция, съставена изключително от дървета – бел. прев.) през 2019 г. е имал 16 900 уникални растителни вида. В днешно време колекцията на Кралските ботанически градиние още по-впечатляваща. Това прави Kew Gardens собственик на „най-разнообразната колекция от жива флора в ботаническа градина, разположена на една територия“, според представители на Книгата на рекордите на Гинес.

„Ние сме развълнувани, че на нас принадлежи рекорда за най-голяма колекция от живи растения“, каза Ричард Барли, директор по градинарството в Кралската ботаническа градина, пред Би Би Си.

В същото време администрацията на Kew Gardens очаква броят на растенията да се увеличи значително.

Кралските ботанически градини притежават и най-голямото хранилище за семена в света. Разположена в Уейкхърст, Западен Съсекс, Millennium Seed Bank съдържа над 2,4 милиарда семена от близо 40 000 растителни вида.

Основана през 1759 г., Кралските ботанически градини са признати в цял свят като център за изследване на растителното разнообразие. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 2003 г. Градините от 132 хектара се намират в югозападен Лондон и са дом на много редки представители на флората. Например, amorphophallus titanic е официално най-високото и миризливо растение в света. На територията на градините се намират още Палмовата къща, Оранжерията и Пагодата. /БГНЕС