Британските власти няма да изискват задължителна ваксинация от медиците

Британското правителство няма да изисква от здравните работници да бъдат ваксинирани срещу коронавирус на фона на опасенията, че подобна стъпка може да доведе до недостиг на персонал в сектора. Това съобщи вестник „The Daily Telegraph“ в понеделник, позовавайки се на свои източници.

Според вестника в близките часове министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид ще проведе среща с колегите си, за да одобри решението за отказ от задължителната ваксинация. Изданието подчертава, че британските власти са били принудени да се откажат от първоначалните планове поради възможна криза в здравеопазването. Понастоящем около 80 000 служители на NHS все още не са получили две дози ваксина срещу коронавирус: според вестника уволнението им може да окаже сериозно въздействие върху кампанията за подсилваща ваксинация, която се провежда в страната. Междувременно, според статистиката на службата, около 85% от здравните работници са напълно ваксинирани.

Очаква се правителството на Обединеното кралство да обяви официално новите правила в началото на тази седмица. Изискването за задължителна ваксинация, за което настояваше бившият ръководител на здравната служба Мат Ханкок, трябваше да влезе в сила от април. Очакваше се, че всички желаещи здравни служители ще получат първата си доза от ваксината до 3 февруари, така че двете дози да могат да бъдат приложени навреме за крайния срок.

През ноември миналата година подобно изискване беше въведено и за работещите в домове за възрастни хора. В резултат на това вестникът изчислява, че около 40 000 неваксинирани служители са били уволнени заради отказа си да се ваксинират. С оглед на преразглеждането на правилата за ковид те ще могат да се върнат към професионалните си задължения. Според правителствен източник властите са пристъпили към премахване на изискването за ваксинация, защото ако "лице се зарази с преобладаващия в страната щам Омикрон той ще го преболедува по-бързо и леко, отколкото след заразяване с Делта"./БГНЕС

Лондон / Великобритания