Британският министър на финансите се оттегля след рокади в кабинета на Джонсън

Британският финансов министър Саджид Джавид подаде оставка - шоков ход, който нанася удар върху правителството на премиера Борис Джонсън само седмици след Брекзит и месец преди гласуването на годишния бюджет.

Това се случи, след като Джонсън се опита да направи реорганизация на кабинета си, като това е с цел да се отърве от някои помощници на Джавид, заяви източник, близък до напускащия министър.

Той незабавно бе заменен от главния секретар на Министерството на финансите Риши Сунак.

Новият финансов министър на Великобритания - Риши Сунак

Оттеглянето на Джавид е сериозен удар в бурно време за Великобритания, само седмици след излизането от Европейския съюз на 31 януари - процес, който изправи страната пред несигурно бъдеще.

Днес Джонсън извърши преструктуриране на кабинета - първото, след като спечели удобно парламентарно мнозинство на изборите през декември.

Джавид, бивш банкер от Ситито в Лондон, роден в мюсюлманско семейство от работническа класа, беше смятан за сигурен за запазване на позицията си, въпреки твърденията за напрежение между него и помощника на Джонсън, Доминик Къмингс.

Но брожения тръгнаха, след като срещата му с премиера продължи по-дълго от очакваното.

"Той е отказал работата като отговорник на хазната", каза източник, близък до Джавид.

"Премиерът заяви, че трябва да уволни всичките му специални съветници и да ги замени с предложени от него специални съветници, за да бъдат един екип. Джавид каза, че никой уважаващ себе си министър няма да приеме тези условия."

По-рано Джонсън уволни министъра за Северна Ирландия, въпреки ролята му за възстановяване на делегираното правителство в Белфаст след тригодишно прекратяване миналия месец. Джулиан Смит помогна за прекратяването на политическия вакуум в Северна Ирландия, като убеди двете основни партии да се върнат в правителството за поделяне на властта миналия месец.

Британската провинция нямаше правителство, след като Шин Фейн и Демократическата юнионистка партия (ДЮП) се провалиха през януари 2017 г. заради скандал с възобновяема енергия.

Ирландският политик Лео Варадкар отдаде почит на усилията на Смит, казвайки: „Той е един от най-добрите британски политици на нашето време".

Ирландският външен министър Саймън Ковъни, който също участваше в преговорите за поделяне на властта, заяви, че без ръководството на Смит няма да има правителство в Белфаст.

"Вие бяхте толкова ефективен министър за Северна Ирландия във време на истински предизвикателства и риск", написа той в Туитър.

На бизнес министъра Андреа Лийдсъм, министърът по околната среда Тереза Вилиърс и генералният прокурор Джефри Кокс също бе показана вратата.

Но външният министър Доминик Рааб и Майкъл Гоув, същинският заместник на Джонсън, остават.

Джонсън се отказа от извършването на промени в кабинета веднага след победата си през декември, като избра да изчака Великобритания да напусне ЕС.

След години на политически сътресения заради Брекзит, той иска тази година да се съсредоточи върху вътрешните проблеми, включително инвестициите в полицията, здравеопазването и инфраструктурата.

Джонсън също посочи бившия министър на международното развитие Алок Шарма за новия министър, отговарящ за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия. Той е определен за председател на предстоящата през ноември в Глазгоу международна конференция под егидата на ООН за климата (СОР 26).

Бившата председателка на форума Клеър О'Нийл беше уволнена миналия месец. Тя отговори с подигравателна критика и предупреди, че планирането на срещата на върха е "далеч от правилния път". /БГНЕС