Британският вариант на COVID-19 може да доведе до мултивъзпалителен синдром при децата

Усложненията, които могат да възникнат при деца след заразяване с британския вариант на коронавируса, са типични и за другите нови варианти, заяви пред ТАСС Александър Горелов, заместник-директор по научната работа на Централния изследователски институт по епидемиология към Руската академия на науките.

Горелов обясни, че става дума за системен мултивъзпалителен синдром - сериозно усложнение, при което са засегнати две или повече системи в тялото. Експертът отбелязва, че този синдром обикновено се развива две до три седмици след прекарана коронавирусна инфекция при деца, които не са получили адекватна антивирусна терапия в началото на заболяването.

"Болестта е изключително трудна за лечение и понякога се налага хоспитализация в интензивно отделение", добави той.

По-рано главният педиатър на Словакия заяви пред националното радио, че британският вариант на коронавируса представлява особена опасност за деца, юноши и младежи на възраст под 21 години. В клиниките на страната расте броят на такива пациенти, при които заболяването, причинено от коронавирус, често протича асимптоматично, но се развива във все още слабо проучено заболяване, което води до обриви по тялото, тежко възпаление на устната лигавица, подуване на краката и кисти по ръцете. /БГНЕС