Британското правителство ще инвестира в ядрената енергетика

Правителството на Обединеното кралство може да обяви финансиране за нова атомна електроцентрала, за да изпълни своите цели за намаляване на въглеродните емисии като част от стратегията си „Net Zero”. Това съобщава вестник „Телеграф”.

Според правителствени източници атомната електроцентрала „Сайзуел“ в Съфолк вероятно ще получи сериозно финансиране. Това е проект на EDF Energy, британска интегрирана енергийна компания, изцяло собственост на Франция.

Държавното финансиране може да включва не само преки инвестиции, но и въвеждане на гарантирана фиксирана цена за всяка единица енергия, произведена от съоръжението. Новият капацитет на „Сайзуел“ ще осигури на близо шест милиона жилища нисковъглеродна енергия за около 60 години, изчисляват от EDF Energy.

Вестникът цитира говорител на правителството, който отбеляза важността на сектора ядрена енергетика за правителството. „Ние се стремим да одобрим поне още един мащабен ядрен проект през следващите няколко години за подобряване на енергийната сигурност и създаване на хиляди работни места“, каза говорителят, цитиран от „Телеграф”./БГНЕС