Бритни Спиърс пред съда: Искам живота си обратно

След почти 13 години мълчание за попечителството, което контролира живота и парите ѝ, Бритни Спиърс се изправя пред съда, за да сложи край на „делото за тормоз“, което по думите ѝ я кара да се чувства деморализирана и поробена.

Изказвайки се пред открито съдебно заседание за първи път по делото, Спиърс осъди баща си и други, които контролират живота и състоянието ѝ, което според нея я е принудило да използва контрацептиви и да приема други лекарства против волята си и ѝ е попречило да се омъжи или да има друго дете.

„Това попечителство ми причинява повече вреда, отколкото полза“, каза 39-годишната Спиърс. "Заслужавам да имам свой живот."

Много от подробностите, разкрити от Спиърс, са грижливо пазени от съда от години.

Спиърс каза на съдията от Висшия съд в Лос Анджелис Бренда Пени: „Искам да прекратя това попечителство, без да бъда оценявана“.

Пени благодари на поп звездата за нейните „смели“ думи, но не взе решение. Дълъг правен процес е много възможен преди да се вземе решение за прекратяване на попечителството.

Спиърс заяви, че иска да се омъжи за гаджето си Сам Асгари и да има дете от него, но не й е позволено дори да се вози с него.

„Всичко, което искам, е да притежавам парите си и това да свърши и приятелят ми да може да ме кара с неговата (оскърбителна) кола“, каза Спиърс. „Искам да си върна живота обратно.“

Тя продължи, че е била принудена да приема литий, което я карало да се чувства „пияна“.

"Не съм тук, за да бъда роб на никого", каза Спиърс.

Тя обвини баща си, че се наслаждава на властта си над нея, както той е показал, когато тя се е провалила на поредица психологически тестове през 2019 г., след което я е принудил да влезе в психиатрична клиника.

"Плаках по телефона цял час, а той се наслаждаваше на всяка минута от това," каза Спиърс.

Певицата каза още, че няколко медицински сестри наблюдават всяко нейно движение, като дори не й позволяват да се преоблича насаме.

Вивиан Торин, адвокат на бащата на Спиърс, Джеймс Спиърс, даде кратко изявление от негово име.

"Той съжалява, че вижда дъщеря си да страда и изпитва голяма болка", каза Торин. "Г-н Спиърс обича дъщеря си и много му липсва."

Джеймс Спиърс контролира финансите на дъщеря си и нейните житейски решения през по-голямата част. В момента той е съпопечител на нейните финанси.

Бритни заяви, че дългогодишното й публично мълчание е създало фалшиво впечатление, че тя одобрява обстоятелствата.

„Излъгах като казах на целия свят: „Добре съм, щастлива съм“, каза тя. „Отричах, бях в шок. Аз съм травмирана."

Повече от 100 фенове от така нареченото движение #FreeBritney се събраха пред съдебната палата преди изслушването, държейки банери с надпис „Освободете Бритни сега!“ и „Махни се от живота на Бритни!“

Фенката Мариса Купър беше вътре в съдебната зала и плачеше и понякога пляскаше по време на репликите.

"Беше безумно", каза Купър пред съда. „Всички, които следят това от самото начало са наричани луди и теоретици на конспирациите, така че наистина е добре да го чуем от нея.“

Спиърс заяви, че не е била чута в нито едно от предишните си явявания пред съда, като всички те са били ограничени за обществеността.

Нейният назначен от съда адвокат Самюъл Ингъм III каза, че не е направил опит да „контролира, филтрира или редактира“ думите на клиентката си. Той каза, че Спиърс официално не е поискала от него да подаде иск за прекратяване на попечителството.

Според калифорнийското законодателство тежестта върху нея ще бъде да докаже, че е компетентна да управлява собствените си дела и интензивно разследване и оценка вероятно са неизбежни, преди това да може да приключи.

Попечителството стана факт, тъй като тя претърпя психична криза през 2008 г.

Баща ѝ и неговите адвокати подчертаха, че тя и нейното богатство, което според съдебните протоколи възлиза на над 50 милиона долара, остават уязвими на измами и манипулации. Според закона тежестта за Спиърс ще бъде да докаже, че е компетентна, преди делото да приключи.

Бившето гадже на Бритни Спиърс Джъстин Тимбърлейк беше сред мнозината, изразили възмущение от нейните разкрития.

„Това, което се случва с нея, просто не е добре“, написа в Туитър Тимбърлейк. „Никоя жена никога не трябва да бъде ограничавана да взема решения относно собственото си тяло и живот.“ /БГНЕС, Евронюз