Брюксел: Държавите-членки да преодолеят разликите във ваксинирането

Европейската комисия призова 27-те страни от ЕС да координират ограниченията си за движение в контекста на епидемията от Covid-19 и опасенията за варианта Омикрон, като отново ги призова да ускорят кампаниите за ваксинация.

Еврокомисар Стела Кириакидес призова държавите-членки да "преодолеят разликата във ваксинирането", тъй като все още има големи различия: в шест държави (България, Румъния, Словакия, Хърватия, Полша и Словения) процентът на ваксинираните е под 55%, а общо едва 66% от европейците са напълно ваксинирани.

"Изправени пред все по-заразни варианти, това не е достатъчно", каза комисарят, като отбеляза, че изригването на Омикрон, което вече е налице в повече от половината държави-членки, изисква "бустерни инжекции".

Стела Кириакидес заяви, че дискусиите относно задължителното ваксиниране са "подходящи", но припомни, че това е национален прерогатив и че тези дискусии не трябва да засенчват други здравни мерки и усилия за увеличаване на ваксинацията.

"От съществено значение е да поддържаме напълно координиран подход по отношение на граничните ограничения и препоръките за пътуване, за да осигурим предвидимост за гражданите", подчерта еврокомисар Стела Кириакидес по време на среща на министрите на здравеопазването от ЕС в Брюксел.

„Изправени пред варианта "Омикрон, трябва да действаме, спешно и съгласувано. Трябва да приемем мерки, които са едновременно пропорционални и превантивни", настоя тя след това пред пресата, цитирана от АФП.

Държавите запазват решаващата си дума в областта на здравеопазването, което крие риск от повторна поява на разнородни национални ограничения, както в началото на пандемията.

"Все още не знаем всичко за Омикрон. Ето защо е важно да се ограничат пътуванията, за да се поддържа възможно най-ниска честота на заболяването в Европа и Германия", заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

В областта на здравеопазването, освен носенето на маски и дистанцирането, "трябва да поддържаме или да възстановим целенасочени и интелигентни мерки за обществено здраве", особено "в навечерието на Коледа", призова Стела Кириакидес.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) във вторник в ЕС и асоциираните страни (Исландия, Норвегия) са били потвърдени 274 случая на заразяване с варианта Омикрон.

Министрите обсъдиха и валидността на европейските здравни сертификати.

Според словенският министър Янез Поклукар повечето държави-членки препоръчват период от девет месеца след пълното ваксиниране, в съответствие с предложението на Комисията (шест месеца, след които ефективността на ваксината започва да намалява значително, и три месеца за получаване на бустерна доза).

"Наложително да имаме координиран подход и тук! Не искаме несъответствия, които да подкопаят функционирането на цифровия сертификат", чието предимство е, че е еднакво признат в целия ЕС“, каза Кириакидес.

Епидемията от Covid-19 ще бъде първата точка от дневния ред на срещата на върха на ЕС на 16 декември. /БГНЕС