Брюксел дава България на съд заради Търговския регистър

Още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право. В резултат на това неизпълнение в началото юли 2020 г. Европейската комисията (ЕК) официално е информирала България за започването на наказателна процедура, заявиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието, след като стана ясно, че Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз.

От ЕК заявиха, че с несвързването на търговския регистър на България със системата на ЕС за такива регистри се затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, компаниите и специалистите от ЕС. Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при трансгранични сливания, в които участват български дружества или при процедури, свързани с трансгранични клонове на български дружества.

"От встъпването в длъжност настоящият ръководен състав на Министерство на правосъдието започна работа по този проблем. През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение. Министерството на правосъдието предприе спешни мерки като изготви техническа спецификация, проведе процедури и сключи договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“", заявяват още от МП.

Министерството на Янаки Стоилов съобщава още, че новото ръководство на Агенция по вписвания изготви детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, като същият ще бъде готов до края на тази година. На тази основа от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри. При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата. /БГНЕС