Броят на загиналите от проливните дъждове в Бразилия нарасна до 40

Броят на жертвите на последиците от тропическия циклон, донесъл проливни дъждове в бразилския щат Сао Пауло, нарасна до 40.

Това съобщи вестник Folha de S.Paulo, цитиран от медиите. По-рано беше съобщено за 36 загинали. Според публикацията миналия уикенд регионът е получил повече от месечни валежи, като в най-засегнатите градове Сан Себастиан и Бертиога тази цифра е достигнала рекордните 627 и 683 мм. Циклонът доведе до множество наводнения и свлачища, разрушаване на жилищни сгради и инфраструктура. Прекъснати са транспортни връзки по основните магистрали, свързващи едноименната столица на щата Сао Пауло с крайбрежните райони и съседния Рио де Жанейро.

Според местните власти не е известна съдбата на най-малко 40 души. Около 2500 жители загубиха домовете си. Бедствено положение е обявено в петте общини, пострадали най-много от бедствието. В много райони е прекъснато водоснабдяването и електричеството, а клетъчните комуникации не работят. Повече от 500 служители на различни служби, включително военни, участват в борбата с последствията от дъждовните бури. Президентът Лула да Силва ще посети днес бедстващия щат. /БГНЕС

Сао Паоло / Бразилия