Броят на жертвите в Турция и Сирия достигна 6 200 души

Спасителите в Турция и Сирия се борят с ледения студ в надпревара с времето, за да намерят оцелели под сградите, сринати със земята от земетресението, при което загинаха повече от 6 200 души.

Трусовете, които причиниха още повече страдания на граничния район, който и без това е засегнат от насилие, накараха хората по улиците да палят отломки, за да се стоплят, докато започне да пристига международна помощ.

Появиха се и някои необикновени истории за оцеляване, включително новородено бебе, извадено живо от развалините в Сирия, все още свързано с пъпната си връв с майка си, която загина при земетресението.

"Чухме глас, докато копаехме", разказва пред АФП Халил ал-Сувади. "Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна връв (непокътната), така че я прерязахме и братовчед закара бебето в болница."

Бебето е единственият оцелял член на семейството, останалите са били убити в контролирания от бунтовниците град Джиндайрис.

Разрушенията доведоха до това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции.

"Децата мръзнат"

Десетки държави като САЩ, Китай и страните от Персийския залив обещаха да помогнат, а екипи за издирване, както и хуманитарни доставки започнаха да пристигат със самолети. Примерно Украйна изпрати екип от близо 90 души за помощ със спасителните операции.

Въпреки това хората в някои от най-тежко засегнатите райони заявиха, че се чувстват като оставени да се грижат сами за себе си.

"Не мога да върна брат си от руините. Не мога да върна племенника си. Огледайте се тук. За Бога, тук няма нито един държавен служител", казва Али Сагироглу в турския град Кахраманмараш.

"От два дни не сме виждали държавата тук... Децата мръзнат от студ", добави той.

Зимната буря усложни бедственото положение, като направи много пътища - някои от тях повредени от земетресението - почти непроходими, което доведе до километрични задръствания в някои региони.

"Сега е надпревара с времето", заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Активирахме мрежата от спешни медицински екипи на СЗО, за да осигурим основни здравни грижи за ранените и най-уязвимите", добави той.

23 милиона души могат да бъдат засегнати

Последните данни сочат, че в Турция са загинали 4 544 души, а в Сирия - 1 712 души, като общият брой на загиналите е 6 256 души.

Съществуват опасения, че броят на жертвите неумолимо ще се увеличава, като според оценки на представители на СЗО е възможно да са загинали до 20 000 души.

СЗО предупреди, че до 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение и призова държавите да се притекат на помощ в зоната на бедствието.

Вашингтон и Европейската комисия заявиха, че подкрепяните от тях хуманитарни програми реагират на разрушенията в Сирия.

Културната агенция на ООН ЮНЕСКО също заяви, че е готова да окаже помощ, след като два обекта, включени в списъка на световното наследство в Сирия и Турция, претърпяха щети.

В допълнение към щетите, нанесени на стария град на Алепо и на крепостта в югоизточния турски град Диарбекир, ЮНЕСКО заяви, че най-малко три други обекта на световното наследство могат да бъдат засегнати.

"Чуйте гласовете им"

"Цялото ми семейство е там - синовете ми, дъщеря ми, зет ми... Няма кой друг да ги извади", казва Али Баттал, лицето му е обляно в кръв, а главата му е завита с вълнен шал срещу лютия студ.

"Чувам гласовете им. Знам, че са живи, но няма кой да ги спаси", добавя мъжа на около 60 години.

Сирийското министерство на здравеопазването съобщава за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.

Още преди трагедията сградите в Алепо - предвоенния търговски център на Сирия - често се срутваха поради разрушената инфраструктура. /БГНЕС, АФП