Броят на бегълците от Северна Корея се утрои

Броят на севернокорейските бегълци, които са стигнали до Южна Корея, се е утроил през миналата година и е достигнал 196 души, съобщи Сеул, като все повече елитни дипломати и студенти се опитват да избягат, предаде АФП.


Десетки хиляди севернокорейци са избягали в Южна Корея, откакто полуостровът беше разделен от война през 50-те години на миналия век, като повечето от тях първо са отишли по суша в съседен Китай, след това са влезли в трета държава като Тайланд, преди да стигнат до Южна Корея.

Броят на успешните бягства спада значително от 2020 г., след като Пхенян запечата границите си - предполагаемо със заповеди за стрелба по сухопътната граница с Китай - за да предотврати разпространението на Ковид-19.

През 2021 г. само 63 души са успели да стигнат до Южна Корея, което е с над 90 % по-малко от 2019 г., когато пристигат 1047 бегълци. През 2022 г. са пристигнали само 67 души.

Миналата година 196 души са успели да стигнат до Южна Корея, съобщи в изявление Министерството на обединението на страната - цифра, която остава доста под средната стойност преди пандемията.

Жените съставляват повече от 80% от хората, избягали от репресивния режим миналата година, а повечето бегълци са пътували през трета държава, заяви министерството.

Според министерството се наблюдава и тенденция на нарастване на броя на избягалите от севернокорейския елит, като например дипломати и студенти, които учат в чужбина.

"Потвърдихме, че миналогодишните бягтства на елитната класа са били най-високите през последните години", заяви то.

Около 10 души от елитната класа на Северна Корея са избягали на юг миналата година, което е най-много от 2017 г. насам, според информационната агенция Yonhap.

Бягството по море директно към Юга е изключително рядко и се смята за много по-опасно от сухопътните маршрути, като само шепа хора успяват да преминат фактическата морска граница - Северната гранична линия.

През 2023 г. 13 души са избягали на юг по море, съобщи Министерството на обединението, като отбеляза, че това е показателно за "влошаването на ситуацията в Северна Корея".

Всички бегълци, които са преминали морската граница, са посочили недостига на храна като причина за решението си да избягат, заяви то.

Пхенян използва груби думи като "човешка измет", когато описва избягалите си граждани. /БГНЕС