Брокер: Няма осезателен спад на наемите в Студентски град

Няма осезателна промяна по отношение на цените и заетостта на имотите в Студентски град. Това заяви в интервю за БГНЕС Пламен Петров, който вече 20 години е в бизнеса с недвижими имоти.

Той обясни, че за Студентски град е характерно голямото текучество при наемането на апартаменти. Имотите, които се отдават под наем, са на 80-90% едностайни апартаменти. Те се отдават бързо под наем, но също толкова биват освобождавани. Максималният период за наемане е около една година.

„При новата ситуация с COVID-19 много хора са си тръгнали, но много други идват. В заетостта и цените осезателни разлики няма, т.е. каквото си е било и преди това, така е и сега. Просто всичко се случва по-бавно на целия пазар, в Студентски град също“, заяви брокерът.

Пламен Петров обясни, че най-силният период за наемане от студенти е края на август, септември, началото на октомври – той вече е минал, така че без COVID-19 пак биха се натрупали оферти. „Не бих казал, че имотите под наем са повече, особено, ако се отчете и обстоятелството, че за съжаление на нашия пазар има изключително много фалшиви обяви, те са преобладаващо в наеми и са точно там където има най-големия оборот – в Студентски град. Някаква част от обявите, които желаещите да наемат апартамент виждат, са реално съществуващи апартаменти, но не такива, които в момента са налични и се дават под наем”, посочи Петров.

Студентите наемат жилища в районите, които са близо около университетите, в които учат, макар да има и изключения. „Освен Студентски град, друг такъв район е Овча купел, заради Нов Български университет, а също така около Медицинска академия, където има предимно чуждестранни студенти”, заяви брокерът. Процесът на наемане на жилища от чуждестранни студенти също е минал, макар тази година е бил изтеглен назад във времето.

Пикът вече е отминал и в момента няма такова търсене, защото студентите вече са се настанили. Брокерът няма данни дали част от студентите са си заминали с идеята да не са в София въобще заради пандемията. Той обърна внимание ни а факта, че дистанционното обучение засега не е планирано за цялата година. „Не мисля, че все някой се е изнесъл, защото преждевременното освобождаване на един имот е свързано с разходи и загуби на този, който го освобождава предварително”, заяви Петров.

Според него в Студентски град дори и да има спад в цените на наемите, той не е осезателен. „В рамките на 5-10%, които проценти могат да се постигнат и при едни нормални преговори, макар че при наемите рядко се преговаря по цените. Общо взето цената на стая с баня е около 500 лв. – наричат го студио или ателие. В зависимост от размерите, дали има балкон, вида на мебелите тя може да варира от 400 до 600 лв.”, заяви Пламен Петров. /БГНЕС