Броят на излекуваните надвишава броя на новозаразените

Броят на излекуваните от коронавирус надвишава броя на новоконстатираните случаи на седмична база, предаде репортер на БГНЕС.

За изминалото денонощие са констатирани само 6 положителни случая на заразени с коронавирус, от тях 4 са в болница. За денонощието са направени 443 проби. Общият брой на заразените у нас е 2433 души.

Разпределение по възрастови групи – най-засегнати са на възраст между 50 и 59 г. – 21%. Следват 60-69 г. – 19% и 40-49 г. – 17%. До 60-годишна възраст броят на констатираните случаи е 66%, а над 60 г. – 34 на сто. В болници са 235 лица с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 20 в интензивно отделение.

Няма смъртен случай регистриран у нас за денонощието. Средната възраст на починалите до момента е 67,2 години. Общата смъртност в страната в периода 9 март – 26 април по данни на Националния статистически институт е съизмерима с тази от предходната година, като до този момент се наблюдава 3-процентно понижаване в общата смъртност за периода в сравнение с 2019 г.

Общият брой на излекуваните е 862 пациенти.

Въпреки тези оптимистични данни, това все още не е устойчива тенденция. Трябва да продължим с мерките – физическа дистанция и лична хигиена, призова доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

В България на 1 милион души имаме 18,5 смъртност от коронавирус.

“България неведнъж се е справяла с предизвикателствата. За момента ние показваме, че можем да се справим с тези трудности. В тези светли дни на най-българския празник можем да кажем, че преодоляването на такива периоди е необходимо, за да ни вдъхне национално самочувствие”, заяви доц. Димов. /БГНЕС