Броят на заразените от коронавируса в Китай надхвърли 570 

Броят на заразените в Китай от коронавируса от нов тип надхвърли 570 души, съобщи в четвъртък Държавният комитет по хигиена и здраве на Китай.

По-рано вестник „People Daily“, позовавайки се на официални данни, информира за 554 случая в 27 региона на страната. Починали са 17 души.

Според актуализирани данни 95 заразени са в критично състояние. Повече от 5 800 души, които са били в близък контакт с болните, всички са под карантина.

Според публикуваните статистически данни, повечето случаи са регистрирани в провинция Хубей, административният център на който е град Ухан, откъдето започва разпространението на епидемията. Първият случай е открит на територията на провинция Хейлундзян, която граничи с Русия. В Пекин броят на заразените се е увеличил с още четирима души, до 14 души.

На второ място сред регионите по брой на случаите на коронавируса е южната провинция Гуангдонг, следвана от Чжецзян и Шанхай.

Правителството на Китай въведе засилени мерки за предотвратяване на възникващата епидемия, поддържайки активни контакти със Световната здравна организация. Според властите, борбата срещу разпространението на пневмонията е в "най-критичния етап". Според специалисти, вирус с инкубационен период от две седмици се разпространява главно от капчици във въздуха, но дивите животни се превръщат в основен източник, съдейки от анализ на компетентните правителствени агенции. /БГНЕС