Броят на жертвите в Халкидики расте: 6 загинали

Силната буря, връхлетяла района на Халкидики и околностите на Солун, стана причина за смъртта на шестима туристи, между които и две деца. Десетки хора са ранени, а полицията е обявила един човек за изчезнал. По данни на генералното консулство на България в Солун не са постъпили сигнали за пострадали български граждани.

Прекъснато е електроснабдяването и има нанесени големи материални щети.

Жертвите са туристи от Румъния, Чехия и Русия и са се намирали в близост до първия ръкав.

Ранените са откарани в няколко болници на Халкидики и в Солун, а по данни на говорителя на правителството Стелиос Пецас, една жена е хоспитализирана в интензивно отделение.

Късно през нощта в района на Халкидики е обявено извънредно положение заради бурните ветрове, торнадо и силна градушки, които са оценени като „безпрецедентен феномен“.

Загинал е 39-годишен гражданин на Русия и двегодишният му син, убити от паднало върху тях дърво. Върху 54-годишна румънска туристка е паднал покрив на заведение, а в същата таверна е починало и 8-годишно дете, също от Румъния.

Лошото време се оказва смъртоносно за възрастна двойка от Чехия, чиято туристическа каравана е била преобърната от бурния вятър.

Гръцката брегова служба е обявила за изчезнал рибар в морето заедно с лодката си.

Министърът за гражданска защита Михалис Срисохоидис провежда в Солун извънредно заседание на министерския съвет за първоначална оценка на ситуацията.

Въпреки краткотрайното си действие, около 20 минути, бурята остави след себе си големи материални щети.

Прекъснато е електроснабдяването и има нанесени големи материални щети.

Гръцката противопожарна служба е получила над 600 обаждания с молба за помощ и е помогнала при 235 спасителни акции, както и за отстраняването на паднали дървета. Най-малко 140 спасители са участвали в операцията.

Бурята се разрази, след като температурите в Гърция достигнаха 37 градуса през последните два дни

Телевизионни кадри показват преобърнати коли, паднали дървета, разрушени покриви и кални свлачища. /БГНЕС