Брукс Кепка триумфира на ПГА Чемпиъншип за пета Мейджър титла

Брукс Кепка се справи с конкуренцията на Виктор Ховланд и Скоти Шефлър в битка в последните девет дупки в неделя, за да спечели ПГА Чемпиъншип за петата си Мейджър титла в професионалната голф кариера. Това бе е исторически дебютен триумф в турнир от най-висока категория за играч, който се подвизава в новите LIV Голф серии.

33-годишният американец грабна третия си трофей от надпреварата и се превърна в първия голфър, който печели Мейджър след присъединяването си към LIV, завършвайки с -3 под пар 67, за да приключи 72-те дупки на Оук Хил с краен резултат -9 под пар 271.

„Това е вероятно най-сладката ми победа заради всичката усилена работа, която вложих. Този триумф е определено специален“, каза победителят. 11-ият в световната ранглиста Ховланд от Норвегия, който преследваше първи Мейджър успех в кариерата, и американецът Шефлър, шампион на Мастърса миналата година и нов световен номер 1, поделиха второто място с 273 удара.

Кепка бе освиркван от някои фенове, насочвайки се към последната 18-а дупка, но запази спокойствие за първата си Мейджър титла след проблемите с коляното, които доведоха до операция през 2021 година и не му позволиха да играе пълноценно през изминалите два сезона. „Чувам всичко. Просто не ме интересува. Това е спортът. Трябва да си психически издръжлив и корав“, каза още той и продължи: „Поглеждам към изминалите две години. Толкова съм щастлив в момента. Нямам думи, но това е най-хубавото нещо“.

Успехът на американеца го поставя сред 20-те играчи с най-много триумфи в историята на Мейджърите. „Невероятно е. Не съм сигурен дали съм си мечтал, когато бях дете, че ще спечеля толкова много“, допълни трикратният победител на ПГА Чемпиъншип. /БГНЕС