БСП: Докладът на ЕК е за изгубеното време; ГЕРБ: Докладът е положителен и обективен

БСП и ГЕРБ направиха своите коментари относно огласените по-рано днес доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз. БСП наблегнаха на критиките, а управляващите се похвалиха с постигнати успехи. Ето как двете основни политически сили разчетоха написаното от Брюксел:

Докладът на ЕК не е изненада за нас. Крайно време е да разберем и комисията трябва да се престраши да го каже, че липсва каквато и да е индикация правителството да има идеята или волята да направят промени в необходимата посока. Докладът не споменава наличието на такава воля, заяви на пресконференция Крум Зарков от БСП.

За България докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано, безконтролно и в която институциите, призвани да спазват и да гарантират спазването на закона, не могат или не искат да го направят.

Трябва да отбележим, че и новото откриване на парламента беше придружено с практическото недопускане на граждани в сградата и отреждането на малка стая в мазето за журналистите, добави Зарков. Механизмът за сътрудничество и проверка остава. България, заедно с Румъния, е специално наблюдавана страна. Край не се очертава, по-скоро влизаме в спирала, в която за България ще се говори по-често в Европа негативно, каза още Зарков.

Това е доклад и за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики отправени в него са издигани няколко пъти от БСП, включително във вотове на недоверие по отношение на пълния провал в борбата с корупцията и гарантиране на върховенството на закона, каза още той.

Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите-членки и конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети и на правителството“, каза още Дариткова.

Според нея докладът изрично посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Има и повдигнати обвинения.

„ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем“, отбеляза още тя. „ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член не ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни още Даниела Дариткова. /БГНЕС