БСП и ПП призоваха служебния кабинет да внесе Бюджет за догодина

Трябва да има бюджет. Служебният кабинет внесе удължаване на сегашния бюджет, което не е добре за гражданите. Ние смятаме, че е разумно да водим разговори, за да не допуснем популистки разговори и страната да изпадне в хаос.

Предлагаме минималната работна заплата да бъде на 50% от средната заплата, да не се намаляват социалните ваучери, искаме да има безплатни лекарства и учебници за децата, което ще струва 180 млн., искаме да направим така че хората до 26 г. да бъдат освободени от данък върху печалбите, майчинството да следва минималната работна заплата, държим на преизчисляване на пенсиите, въвеждане на понятието енергийно беден, две тарифи за плащането на енергоносителите -таван на цените на парно, вода и ток.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата с представители на "Продължаваме промяната" в НС, предаде репортер на БГНЕС.

По предварителни изчисления социалните плащания са между 2 и 3 млрд. лева. Може да се намерят приходи за тях, но това е обект на предстоящи разговори, допълни Нинова.

Петков обясни, че от ПП са съгласни, че трябва да бъде внесен нов бюджет от служебното правителство, защото няма как бюджет от миналата година да действа и сега. “Трябва да бъде повишената минималната работна заплата, даже за нас тя трябва да бъде 860 лв.”, коментира още Петков.

Румен Гечев настоя да се търсят варианти за намаляване на държавния дълг, защото дългът е показателен за това как се развива страната ни.

Бюджетният дефицит също трябва да бъде намален, но ако имаме такъв от 3,7% не смятам, че ще има значителен проблем за страната ни, защото България предвид кризисната ситуация в момента, повечето средства ще са в полза на гражданите, каза той.

“Ние трябва да заложим по-ниска инфлация в страната, така че трябва да разработим стратегии за нейното намаляване. По отношение на БВП, прогнозите на повечето аналитични центрове показват, че че повечето страни от ЕС ще влязат в рецесия, в момента ние сме и една от страните с най-ниско БВП на глава от населението, така че в заключение ние трябва да следваме тенденциите и политиката в ЕС, да разработим планове как да вървим напред към най-развитите страни в съюза.”, коментира още Гечев.

Георги Гьоков уточни, че на база на усилията на предходното правителство е възможно минималната работна заплата да стигне до 850 лв., както и необлагаемият минимум в размер на линията на бедност да стане 504 лв. “Освен тези мерки, искаме еднократната помощ при раждане на първо дете да бъде 500 лв., при второ 1000 лв. трето- 1 500, а за майки-студентки - 8 500 лв. Предлагаме и еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от 1 до 4 клас., защото всяка една държава трябва да може да поеме разноските на най-малките за началото на учебната година.”, обясни още Гьоков.

Асен Василев обясни, че има голямо съвпадение между предложените политики. “Както миналата година успяхме да намалим бюджетния дефицит, така и тази сме на път дори да намалим очаквания такъв. Трябва да видим разговори с парламентарните партии относно макропараметрите, след това да остойностим политиките и да предвижим декларация към правителството за истинския бюджет, защото в момента този бюджет не е такъв.”, коментира още Асен Василев.

Андрей Гюров също от ПП обясни, че вече партията е входирала такава декларация в НС, служебният кабинет да изработи нов бюджет, както и че очаква подкрепата на БСП за нейната подкрепа.

Гечев от БСП на свой ред отвърна, че в четворната коалиция по време на кабинета Петков не е имало различия по повод икономическата политика в страната, затова и сега разговорите за консенсусни.

В края на срещата Петков обобщи приоритетите така: Нов бюджет, консенсус, че политическите дебати за създаване на правителства не са свързани с разговорите за бюджет, общо мнение, че дефицитът не трябва да излиза от рамките на нормалното, но въпреки това социалните политики да бъдат реализирани. /БГНЕС