БСП и социалният министър в спор за минималната работна заплата за догодина

Защо държавата се отказа да вдига минималната работна заплата - на практика това се получава с удължения бюджет за догодина. Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на парламентарния контрол във въпрос към вицепремиера и служебен социален министър Лазар Лазаров, предаде репортер на БГНЕС.

Служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров

Гьоков цитира Директива на ЕС, която обхваща националните заплати и колективното договаряне. "В тази връзка, на 10 август медиите оповестиха, че МТСП ще предложи МРЗ да бъде 770 лв. В края на октомври плановете на МТСП вече са други: да няма увеличение на МРЗ, и тя да бъде замразена - това е отразено с удължаването на Бюджет 2022 за догодина. Питам, какво доведе до този обрат", попита Гьоков.

Отразяват ли тези 710 лв., колкото е МРЗ в момента, инфлацията; справедливо ли е държавата да оставя работниците да мизерстват с такава заплата? БСП категорично е против такова минимално ниво на работна заплата за 2023 г., и предлагаме нов закон, който да ви задължи да увеличите МРЗ спрямо директивата на ЕС, попита още социалистът.

Георги Гьоков, БСП за България

МТСП и лично аз никога не съм давал размер на МРЗ, включително и на цитираната дата. Тогава основният въпрос беше как ще изглежда МРЗ, ако е 50% от средната работна заплата, отговори служебният социален министър Лазар Лазаров. В Директивата на ЕС няма задължение МРЗ да бъде в размер на 50% от средната работна заплата, допълни министърът.

Един от основните инструменти за увеличението на МРЗ е колективното договаряне. МТСП ще направи работна група по въпроса, но е важно да се отбележи, че това са ангажименти на редовното правителство, каза още Лазаров./БГНЕС