БСП инициира подписка за оставка на правителството

Искаме промяна на модела чрез оставка на правителството. България се управлява от паралелна държава. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на БГНЕС.

"Стартираме подписка за оставката на правителството във всеки град. Искаме народен вот на недоверие", обяви Нинова.

Нинова каза, че тази подписка може да прерасне и във вот на недоверие, внесен в парламента и подчерта, че тази инициатива не трябва да се възприема като партийна задача. По думите й тогава ще е вот на недоверие, подкрепен от народа и уточни, че това предложение ще бъде внесено в Националния съвет в събота, когато ще се проведе и Пленум на партията.

„Ще предложим на парламентарната група да внесем нарочна анкетна комисия, която да провери всички изнесени факти от Васил Божков“, добави още тя в коментар на полученото писмо от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Лидерът на БСП обясни, че идеята на Комисията е да провери всички изнесени публично факти, да извика на изслушване замесените лица от премиер, през чиновници до пиари.

"Преди 4 години поставихме диагноза на управлението на Борисов и тя е, че България се управлява от паралелна държава. Паралелната е поробила истинската. Официалните институции не функционират, решенията се взимат на тъмно от хора в сенките. Обществото е задушено от този модел на управление. Всеки ден има примери за това: кражби и измами на най-високите етажи на властта за сметка на народа. И най-пресният пример затова е вчерашният случай в МЗХГ. Това е диагнозата на проблема", коментира още тя и поясни, че ще внесат предложението си в пленарна зала.

Тя коментира и случилото се в МЗХГ като го определи като ярък пример на модела на управление на Борисов.

„В случая аз споменах измами, освен кражбите, но тъй като тръгваме на подписка за оставка на цялото правителство, не искаме отделно нейната оставка. Тръгваме към хората с желание да организираме всички за оставка на цялото правителство. И да смени Танева, ще сложи друг, който да продължи по същия“, заяви тя и подчерта, че промяната е в ръцете на народа, който трябва да се събуди и да вземе съдбата си в свои ръце, както и да се освободи от апатията и страха.

На въпрос на БГНЕС как ще убедят хората да им повярват, че те са промяната, след като опитите им за вот на недоверие са безуспешни, Нинова каза, че случващото се в зала е въпрос на математика.

"Внасяхме няколко вота през годините на този парламент и искам да ви припомня, че макар и неуспешни, времето доказа обратното. Помните ли вота за корупция или по екологични въпроси? Е, след две години от тези вотове, видяхте ли, че фактите се потвърдиха от нашите тези. Да, в парламента не минава, защото партиите другите държат на статуквото, искат да си изкарат мандата, не искат промяна, това е тяхно право. Всяка партия си решава своето поведение. Нашето е това - опозиция, алтернатива. Сега вече търсим тази подкрепа извън залата", коментира лидерът на БСП и добави, че на този етап не са разговаряли с други парламентарни групи за подкрепа.

А по отношение на това как ще убедят хората, че БСП е алтернативата, тя каза, че ще си служат с факти и действия. /БГНЕС