БСП иска комисия за отчетност на разходите по Ковид-кризата

БСП поиска пълна прозрачност и отчетливост на средствата, изразходвани от държавата за борба срещу коронавируса, както и за преодоляването на икономическите последици от епидемията, съобщи на брифинг в централата на партията лидерът Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко, което се харчи от държавния бюджет, са пари на българските граждани и ще се връщат от тях. Те трябва да имат пълна яснота как се харчат, категорична бе Нинова.

За целта левицата внася законопроект за създаване на временна комисия за контрол на разходите на публични средства.

От БСП настояват още комисията да бъде оглавявана от опозицията и да дава отчет веднъж месечно за свършената работа.

След заседание на Изпълнителното бюро и раководството на парламентарната група от БСП са взели решение да внесат свои алтернативни мерки, които да се прилагат след края на извънредното положение. С тях опозицията си поставя 3 цели - грижа за най-уязвимите, държавна подкрепа за онези сектори в икономиката, които могат да помогнат за повишаване на БВП, както и мерки за повишаване на потреблението.

„Внасяме предложение за 1 минимална заплата, заедно с осигуровките, за хората, загубили работа и не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуска да гледат децата си“, обясни Нинова и пресметна, че сумата на един човек ще възлиза на 725 лева.

От левицата ще настояват още държавата да съсредоточи мерките в 3 основни бранша – строителство, туризъм и земеделие. Ето защото от партията предлагат 30 млн. лева безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители, както и държавен механизъм за изкопуване на продукцията им.

В сферата на строителството БСП съсредоточава вниманието си върху ВиК сектора и ще настоява за държавни инвестиции в него.

Опизицията иска още въвеждането на диференцирана ДДС ставка за храни и лекарства в размер на 9%, както и увеличение на бюджета на общините с 10%.

„КПП-та трябва да се махнат и хората по-скоро да бъдат пуснати на работа“, смята Нинова. По темата за вътрешнопартийния избор в БСП тя подчерта, че все още се изчаква разрешението за събиране на големи групи от хора. /БГНЕС