БСП канят парламентарните групи на разговори за бюджета

Притеснени сме за закона за бюджета. Радев обяви, че ще даде време на партиите в НС да преговарят за правителство, през това време НС да приеме най-важните закони.

Каним колегите от парламентарните групи, за да постигнем съгласие какво да подобрим между първо и второ четене за бюджета, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Кабинетът внесе в НС искане за удължаване на Бюджет 2022. Исканото от кабинета удължаване на Бюджет 2022 представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, това не е приемливо, каза Нинова.

Ние също сме внесли социален пакет, добави тя. Трябва да се гласува, но ще обърна внимание, че подобни политики се приемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепа за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа, каза още Нинова.

Тя допълни, че грижата на левицата са работниците и работещите бедни, младите семейства и децата. Тя отново уточни, че исканията на БСП, свързани със социалната политика, са увеличаване на минималната работна заплата на 850 лв., увеличение на парите за майчинство, таван на цените на енергоносителите и въвеждане на понятие като енергийна бедност.

Подобни политики и действия се предприемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплата, подчерта лидерът на левицата и съобщи, че Германия гласува 200 млрд. евро нови помощи. По думите на Нинова това е правилната и европейска, и световна политика.

Тя заяви, че в края на 2021 г. страната ни се е намирала в абсолютно идентична ситуация. "Служебният кабинет тогава внесе предложение да се продължи законът. Тогава партиите направиха подобрения и накрая от това, което влезе като закон, излезе нещо по-добро", каза Нинова.

Тя е категорична, че не е работа на служебния кабинет да казва, че има риск да се получи едно наддаване между партиите и да дава оценка. Нинова е категорична, че е работа на партиите да подкрепят народа без да рискуват финансовата стабилност на страната.

"Длъжни сме към България и към българския народ да приемем бюджет", категорична е тя и добави, че с различните политически формации са постигнали съгласие по отношение на минималната работа заплата.

"Ще поставим на Председателски съвет това предложение", каза още тя и допълни, че от БСП искат отговорно държавническо поведение между първо и второ четене.

Корнелия Нинова също така обясни и откъде ще бъдат взети парите за социална политика.

"Ние сме измислили всяка една от тези мерки колко ще струва. Служебният кабинет е предвидил в бюджета финансиране за 10 нови самолета, утре Комисията по отбрана ще гледа това предложение", каза тя. Лидерът на левицата смята, че вместо да се финансира защитата на въздушното ни пространство, средствата трябва да отидат за социално подпомагане, защото това е основен приоритет.

Всички закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да приемем, ще имат нашата подкрепа, съобщи Нинова и подчерта, че те имат бюджетно измерение.

"Ще подкрепим всички тези закони, те са важни за България. Въпросът е кога и как ще бъдат отразени в бюджета средствата, които идват", уточни тя.

На въпроса как ще коментира твърденията на министър Никола Стоянов, че държавата е платила 800 хил. лв. обезщетения за самите уволнения, които е правила в качеството си на министър на икономиката, Нинова отговори: "Да го покаже и да го докаже, че ми e омръзнало от г-н Стоянов да ви лъже, пък аз да се обяснявам." /БГНЕС

Тагове: