БСП кани партии и НПО за честен вот, иска паралелно преброяване

БСП кани партии и неправителствени организации на разговори за гарантиране честността на вота, ще организират паралелно преброяване. Това съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано” 20, предаде репортер на БГНЕС.

Ако всеки по отделно заявява желание за паралелно преброяване, ще е трудно. Ние като партия ще направим, но е важно сега се обединим, каза Нинова.

"Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Ние като най-голямата опозиционна партия каним всички, които искат смяна на модела на управление на разговори, за да се организираме за провеждане на честен вот, да успокоим българските граждани, че гласът им няма да бъде откраднат, че има смисъл да гласуват и че ще имат гаранти за това”, заяви лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че не може да останат само с тези думи и декларации и затова пристъпват към конкретни действия за честни избори. „В четвъртък сме поканили 10 партии извънпарламентарни, неправителствени организации за разговори, на които предлагаме обща позиция. В петък продължаваме с още 10 партии и неправителствени организации, с които си сътрудничим отдавна по различни въпроси”, посочи Нинова.

Тя каза, че предлагат общи действия по покриване на всички секции с членове, наблюдатели, застъпници. „Максимална прозрачност на вота и кампания за разясняване, че всеки глас ще бъде зачетен”, посочи Нинова. Освен това предлагат да обединят усилията си за паралелно преброяване, което Нинова каза, че те като партия ще направят.

След като приключат разговорите с тези партии и НПО-та, Изпълнителното бюро решили да поканят и Мая Манолова и Слави Трифонов, и „всички други, които са заявили желание и готовност за гаранции за честни избори”. Разговорите, по думите й, ще бъдат на неутрална територия, в зала извън сградата на „Позитано”.

В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ, се казва в декларация на партията.

Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:

• Република България е правова държава;

• Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;

• Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;

• Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;

• Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;

• Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.

Ето защо ние се обединяваме

да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;

да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;

да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;

да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;

да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.

да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.

Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите, се казва още в декларацията на партията. /БГНЕС