БСП настоява за нормализиране и развитие на българо-руските отношения

Националният съвет на БСП проведе заседание, на което бяха приети листите на партията за участие в изборите за 46-то Народно събрание. Наред с това единодушно беше приета Позиция за българо-руските отношения, предложена от проф. Светлана Шаренкова, член на Националния Съвет и председател на „Форум България-Русия”.

В Позицията се изтъква, че: „БСП и значителна част от българската общественост са обезпокоени от влошаващите се българо-руски отношения. В мандата на третото правителство на Борисов връзките с Русия останаха на практика замразени, за което допринесоха демонстративно антируските действия на властта.”

Социалистите изразяват своето недоволство, че „в резултат на 11–годишното управление на ГЕРБ, днес отбелязваме атмосфера на недоверие и огромен нереализиран потенциал в двустранните отношения. БСП е за балансирана външна политика, отчитаща променените реалности в новия многополюсен свят и нуждата от диалог и солидарност с всички световни сили, а не от конфронтация с която и да е от тях.”

БСП подчертава, че „винаги се е стремяла към политика на равнопоставени и конструктивни отношения с Руската федерация, на зачитане на националните интереси на двете държави и вековните традиции на приятелство между нашите народи, базирано на общата история, религия, азбука и географска близост. Историческите корени в тези отношения трябва да бъдат уважавани, съхранявани и развивани. Както през изминалите десетилетия, така и сега БСП отстоява съхраняването на Паметника на Съветската армия и останалите паметници от общото ни минало. Ние разглеждаме всеки опит и инициатива в обратна посока за провокация срещу историческите факти и насаждане на нови разделителни и ретроградни линии в българското общество през ХХI век.”

Българските социалисти изтъкват, че „България е лоялен и предсказуем член на Европейския съюз и НАТО, но това не противоречи на стремежа на страната да реализира своите национални интереси спрямо Руската федерация, свързани с търговско-икономическите връзки (търговия, енергетика, туризъм, транспорт), наука, образование, култура, социална политика и здравеопазване” БСП изразява солидарност „с недоволството на работещите в сферите, които са засегнати от кризата в отношенията с Русия и особено сектора на българския туризъм, от което пострадаха заетите в него и това предизвика преки негативни ефекти за българската икономика. Длъжни сме да възобновим поетапно политическия диалог на най-високо равнище между Република България и Руската федерация, за да отворим нова страница на сътрудничество между двете страни.”

Специално място е отделено на отношенията на Европейския съюз и Русия, като се подчертава, че „БСП още през 2014 г. заяви, че политиката на санкции и контрасанкции е неработеща и се обяви против нея. Реалността доказа, че това е била правилна и далновидна политическа позиция. Необходима е сериозна ревизия в подхода на ЕС спрямо Русия. Трябва да се търси ефективен и балансиран подход, който да доведе до конструктивен и полезен за двете страни диалог в името на мирна и просперираща Европа. БСП ще работи за осъществяването на такава полезна за България и ЕС политика”, се казва в политическата позиция на българските социалисти. /БГНЕС