БСП подкрепя влизането в Еврозоната, позицията по РСМ няма да се промени

„По темата Северна Македония няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени е изпълнението на договора от 2017 г., което на този етап не го отбелязваме.“ Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По думите му коалиционният съвет се събира всяко седмица, тъй като има много текущи задачи, които трябва да бъдат коментирани. „За мен основните теми са цените, доходите, парламентарната програма, това, което трябва да решаваме – проблемите на хората. Това са основните проблеми за нас“, посочи социалистът.

Според Свиленски свикването на Консултативен съвет по национална сигурност във връзка с темата за Северна Македония е добра идея. „Няма проблем той да се събере. Там присъстват всички служби за сигурност, министри и парламентарни групи, така че колкото повече информация бъде предоставена, толкова по-добре“, смята председателят на парламентарната група на левицата и допълни, че към БСП като парламентарна група, към членовете на партията и към коалицията не се усеща външен натиск по темата.

Във връзка с влизането на България в Еврозоната, народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев заяви: „Позицията на Българската социалистическа партия е категорична – ние имаме решение на Конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната“, обясни той, но подчерта, че всяка страна - кандидат или вече член на Европейския съюз, сама преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. Той даде за пример Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се присъединяват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат.

„Тоест България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са, членки, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства бихме имали, влизайки в Еврозоната“, коментира социалистът, като допълни, че има и големи предизвикателства.

Коалиционно споразумение, което БСП стриктно изпълнява, също гласи, че решението ще бъде взето след детайлен анализ на БНБ и на Министерството на финансите. „Докато не видим тези два анализа и не ги дискутираме на коалиционен експертен съвет, няма как да слагаме печат за конкретна дата“, категоричен е депутатът от левицата.

По думите му по тази тема има външен натиск, но партиите не бива да се поддават на него. „Трябва да се подлагаме единствено под натиска на избирателите. Ние сме избрани да защитаваме интересите на България, а не на натискащи външни страни“, смята социалистът.

Във връзка с разпространения в публичното пространство проект на български закон "Магнитски", от левицата заявиха, че БСП не се произнася по слухове в интернет, тъй като този законопроект не е внесен. „Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран и вътре в партиите“, посочи председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски. /БГНЕС