БСП поиска изслушване в НС заради убитото от ток дете, Караянчева изключи няколко микрофона

Парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Бойко Борисов и на кметът на София Йорданка Фандъкова да бъдат изслушани в парламента във връзка с убитото от ток 16-годишно момче на тротоара пред болница "Свети Иван Рилски", предаде репортер на БГНЕС.

Искането беше направено от народния представител от БСП Георги Свиленски. Той обоснова искането с думите, че кметът на Столична община дължи отговор дали поставените на тротоара павилиони са законни или не, имат ли разрешение или не, чия собственост са. Съпартиецът му Филип Попов заяви, че въпросът е важен и е необходимо обяснение.

„Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, на ужасяващата случка, трагичния инцидент, при който загина едно момче заради оголен кабел, едно българско дете. Всички сме свидетели как и какво се получава до момента – нищо. Няма нито една институция, която да даде някакъв отговор на това безумие, бих казал", каза депутатът Иван Ченчев от БСП. Докато изброяваше кой да бъде поканен му беше изключен микрофона. „Колеги, нека да изкажем съболезнования на семейството и да не правим евтин ПР и политически дивиденти от една детска смърт”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя посочи, че доколкото знае компетентните органи работят по темата.

Георги Свиленски, който взе думата след нея каза, че наистина ситуацията е извънредна, ситуацията е трагична и тежка. „И всички трябва да бъдем на нивото на отговорността, на която са ни изпратили нашите избиратели”, каза той.

„Какво трябва да стане в тази държава, има ли сила в тази държава в парламентарната Република България, която може да докара министър-председателят тук пред народните представители, за да даде обяснения за безобразията, които се случват”, попита Христо Продаванов и неговият микрофон също бе изключен.

"Г-н Проданов, няма никакви доказателства до момента кой е виновен за тази смърт, така че нека да оставим компетентните органи да си свършат работата и след това ще ги поканим тук в НС", каза Караянчева и добави: „Не можем да произнасяме обвинения преди да знаем какви са обстоятелствата”.

В един момент председателката каза, че явно предизборната кампания е започнала. Вежди Рашидов също взе участие с думите, че „отново почвате примитивизма в политиката".

Позовавайки се на Правилника, Караянчева настояваше БСП да внесат искането за изслушване като процедура. Христо Проданов изрази несъгласие с това, че Караянчева изключва микрофоните на членовете на опозицията, но не и на депутата от ГЕРБ и го определи като "отнемане и заглушаване гласа на опозицията".

Страстите в пленарна зала се покачиха и депутати от БСП отидоха и до трибуната. В крайна сметка предложението за изслушване в НС на Борисов и Фандъкова беше подложено на гласуване, но не прието. /БГНЕС