БСП получава „последната възможност за България”

Третият проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание ще отиде в петък при третата по численост парламентарна група – „БСП за България”.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова го определи като „последната възможност за България”, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев ще връчи на БСП мандата в 9.30 часа. След това Нинова тръгва да търси диалог с „Изправи се! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ за политики и даде заявка, че разговорите ще са изцяло публични, а тя няма да е кандидат за министър-председател. Ще се търси надпартийна личност.

„Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно, затова ще подходим държавнически, с разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще ги поканим – ИТН, ДБ и ИБГНИ на разговор. Ще подходим различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварителни условия. Няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри. Искаме да вземем това решение заедно. Търсим консенсус по тези въпроси. Всичко ще се случи публично, пред медиите и целия народ – да се знае какви преговори водим, за какво и с кого”, даде заявка Нинова.

Тя съобщи, че БСП ще предложи да се стъпи на политическата декларация, която бе постигната при първия кръг от преговорите. „Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии. Заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Разбира се, този документ остава отворен. На предстоящите разговори можем да го променяме, допълваме – всичко зависи от общата ни воля и от общата ни осъзнатост, че е необходимо да постигнем съгласие и диалог, за да излъчим редовен кабинет”, каза още Нинова.

Ще има ли открити разговори и ще се стигне ли до разбирателство обаче е отворен въпрос. В първите си коментари след политическата развръзка, Филип Станев от „Има такъв народ” припомни ясната позицията на партията, не изключи участие в разговори, но не и подкрепа за кабинет.

„Мандатът отива при БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях”, заяви още Станев и допълни: Дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност няма да правим кабинет с БСП. Другите политически сили в парламента могат да се опитат да съставят правителство. От гледна точка на нашата позиция, вървим към избори.

Дали "Демократична България" ще участва в преговорите – ще решат колективните органи на обединението.

"Питам се при ясните ограничения на "Демократична България", каква е идеята. Но положението е такова, каквото е. Всички знаят каква е нашата позиция и именно затова искам да припомня, че "Демократична България" последователно настояваше да се търси някаква формула преди взимането на това решение, това така или иначе не се случи. Ние сме демократична формация, окончателното решение по предложението за премиер, за правителство ще бъде взето от нашите колективни органи, дотогава ще изчакаме”, бе първият коментар на Христо Иванов, след като стана ясно, че мандатът отива при БСП.

"Изправи се БГ. Ние идваме" ще участват в разговорите.

В първия коментар на депутата Арман Бабикян в четвъртък, той каза, че ако има шанс третият мандат, това е шансът на разума, но в никакъв случай не е шанс за безпринципност.

"Ние сме казали, че ще положим добронамерени усилия, защото подигравка е със съдбата на България непрекъснато хората да бъдат пращани на избори, без да има яснота, след като същите играчи се върнат в парламента, какво ново ще им се е случило след два месеца. Мозъчна операция, промяна на моралните критерии, какво различно ще е станало”, каза Бабикян.

Преговори с ГЕРБ и с ДПС няма да има. Коментари обаче дойдоха и от двете парламентарни групи.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова целта на президента е изобщо да няма редовен кабинет. Тя не се изненада от решението третият мандат да отиде при БСП и се аргументира: „Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП, все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години почти Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо”.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира отказа на социалистите да преговорят с тях с думите: "И като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така? Мисля, че е нормално".

БГНЕС припомня, че до този момент проучвателни мандати за съставяне на правителство бяха връчени на ИТН като партия, спечелила изборите, но двамата им проектокабинета не намериха подкрепа. Следващата партия, на която бе връчен мандат, бе коалицията ГЕРБ-СДС, които веднага върнаха мандата на президента. /БГНЕС

Тагове: