БСП разговаря с Демократична България, с работодателите и със синдикатите

Продължават преговорите на БСП за съставяне на правителство с третия мандат. Днес от партията ще се срещнат с Демократична България. На срещата общи приоритети и подкрепа ще се опитат да договорят Нинова и представители на Демократична България, предаде репортер на БГНЕС.

Днес ще има среща и на БСП с работодателските организации от Асоциацията на организациите на българските работодатели и синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Тема на срещите ще са приоритетите, които да залегнат в работата на бъдещо правителство, както и актуализацията на бюджета.

БГНЕС припомня, че Нинова вече заяви, че на 3 септември – петък ще обявят кандидата си за премиер. Нинова получи на 27 август третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

БСП вече проведе преговори с ИБГНИ, а на 1 септември ще се срещнат с ИТН. На срещата им с ИБГНИ Нинова заяви, че между 10 и 15 септември ще върнат мандата, ако не могат да го изпълнят. "Поставихме си две цели - да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на ГЕРБ", добави още Нинова.

По думите ѝ, позовавайки се на позициите на другите три партии, те не искат да подкрепят такова правителство засега.

Нинова увери, че до момента са положили необходимите усилия в диалог с всички и благодарение на тях са успели да стигнат до писмена платформа за ангажименти на едно общо правителство на промяната.

След срещата на БСП стана ясно, че "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепят БСП за третия мандат. "Няма да подкрепим правителство на всяка цена", заяви Манолова и каза, че "Борисов 3" е бил такъв пример. „След изявлението на ИТН на Слави Трифонов, че няма да подкрепят мандат на БСП, няма как да се сформира правителство. Без участието и без подкрепата на формациите на промяната – ИТН и ДБ, ние кабинет не подкрепяме, защото това би означавало подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това би било подмяна спрямо хората от протестите и изобщо българските граждани“, заяви Мая Манолова. По думите на Манолова обаче те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи. /БГНЕС