БСП: Разговори с ПП, ИТН и ДБ за управленска програма до края на годината

Националният съвет на БСП реши, че предсрочни избори не са нецелесъобразно, партията остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета. БСП ще инициира разговори с "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината.

Това са приетите решения от днешния Национален съвет на левицата, приети с 92 гласа "за", 9 "против" и 5 въздържали се.

Националният съвет на Българската социалистическа партия прие следната позиция:

1. В условията на натрупалите се кризи и последствията от тях - КОВИД, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на Българската социалистическа партия счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно.

2. БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета.

3. БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

4. Възлага на Председателя на БСП, на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" да проведат разговори с партиите "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България" за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г. /БГНЕС