БСП утвърди водачите на листи и прие предизборна платформа

Националният съвет на БСП утвърди листите си за предстоящите избори, прие декларация за войната в Украйна, прие предизборна платформа и обяви започване на подготовка за референдум, предаде репортер на БГНЕС.

„Приехме декларация за войната в Украйна и вандалския акт на посегателство срещу Паметника на съветската армия”, съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя допълни, че е чула думите на Борисов да се махне плочата на паметника на съветската армия и посочи: “Има достатъчно агресия, омраза и разединение, за да всяваме и още такова. Точно на нас председатели на партии не ни отива“, коментира Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че паметниците са историята на България. „По-добре да се търсим обединителни каузи”, призова тя.

Лидерът на левицата затвърди позицията на партията за войната в Украйна. „Войната е унищожителна, братоубийствена, с тежки последици за целия свят, тежки последици за Европа и България. Виждаме изхода от нея в спиране на военните действия, започване на преговори с цел постигане на мир“, посочи тя.

Нинова отбеляза, че второ нещо, което са направили на Националния съвет е да подредят листите си за предстоящите избори. Тя обясни, че това се е случило без никакво напрежение, а много спокойно в добър разговор с техните структури.

„Имаме обновление в листите, има опитни депутати, има и нови лица. Има нов инженер, доктор, учители, гледали сме да са професионалисти. Това са хора познати в регионите.

Има и запазени водачи. Търсили сме съчетание между професионализъм, млади и стари. Опит и младост, но във всички случай професионализъм”, каза тя и разкри, че е имало само 1 спор за водача на Велико Търново, но в крайна сметка решението е взето с 95 гласа “за” и 11 “против” или “въздържали се”.

Лидерът на БСП каза, че третото, което е свършил Националният съвет на партията е да приеме предизборна платформа.

„Приехме своята предизборна платформа, която озаглавихме “Мир, благоденствие, солидарност и прогрес. Много от нещата, които обещахме миналия път свършихме, но остана и несвършена работа. С пълно единодушие беше приета предизборната платформа на партията. За нас политиките, който сме записали са най-важното нещо“, уточни Нинова.

Тя съобщи, че започват подготовката за референдум “за и против джендър образованията в училищата до 18 години”. Нинова напомни, че те нямат нищо против хората с различна сексуална ориентация и уважават правата им, но не биха искали тази идеология да прониква в училищата. Лидерът на БСП уточни, че е съставен инициативен комитет, в който участват девет души. Тя подчерта, че комитетът е отворен и за още хора.

„Политическата нестабилност в България доведе до това, че да няма последователна и ясна позиция. Една от целите ни след изборите трябва да е да се състави кабинет, да има ясно мнозинство и то да изразява ясна позиция”, категорична е Нинова.

Борислав Гуцанов подчерта, че в тежки моменти БСП знае как да отреагира и какво да направи. „Няма да позволим да се открадне направеното от БСП втори път“, категоричен е той.

Според него посланията на БСП в платформата са ясни и те ще бъдат изпълнени. /БГНЕС