БСП: Властта вече не се ползва с доверие от Европа, решението е оставка

„Решението, което българската власт трябва да вземе е незабавна оставка, тъй като изобщо вече не се ползва с доверието на европейските институции“.

Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за коментара на левицата е вчерашното решение на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент, която одобри проект на резолюция за „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.

„Тонът на тази резолюция е абсолютно безпрецедентен. Няма аналог в своята критичност, няма аналог подобна резолюция към България“, смята Петър Витанов. Той подчерта, с нея Европарламентът изразява още съмнения за лобистко законодателство в България, заради начина, по който се приемат нормативните актове, както и набелязва недостатъците на съдебната система.

„Споменава се, че по-голямата част от медиите, включително чрез използване на европейски ресурс обслужват властта, осъжда се всякаква форма на насилие, включително и разследващо такова и се призовава за независимо разследване на действията на полицията от началото на септември месец. Обявява се в защита на журналистиката, порицава опитите за промяна на изборното законодателство в навечерието на парламентарните избори и ред други тежки констатации“, отбеляза евродепутатът за текста на документа.

Той определи всичко споменато в резолюцията като „позорен списък“ на всички недостатъци на „отвратителната среда“, в която живеем. Според него комисията по граждански свободи недвусмислено сваля доверието от премиера Бойко Борисов и дори го праща в международна изолация.

Колегата му народен представител в българския парламент Драгомир Стойнев определи резолюцията като „удар върху имиджа на страната“, подчертавайки, че в нея се посочват конкретни корупционни практики и злоупотреба с европейски средства. „Вече говорим за друг проблем – кражбата на евросредства, което подлага на риск устойчивостта на публичните финанси“, коментира той. /БГНЕС