БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната стойността му нараства 7 пъти и държавата заплаща за него 1050 лева. Целта е по този начин да се източва ресурсът на Здравната каса.

Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев по повод разкритията, които направи в събота, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев, предаде репортер на БГНЕС.

Според Стойнев, като се позова на думите на Дечев, нещата изглеждат като организирана система за отчитане на дейности, които действително са били в по-малък обем или въобще не са били извършени като в същото време частните болници получават един огромен ресурс.

Зам.-председателят на ПГ на БСП е категоричен, че всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват тази кражба на гърба на българските пациенти.

"Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство, във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е на лице организирана, координирана и извършена с административна протекция кражба от здравните вноски на българските граждани. Това действие застрашава живота на пациентите и не подобрява работата на лекарите и медицинския персонал“, обяви Стойнев.

Той подчерта, че в последните 10 години българското здравеопазване се е сринало и благодарение на това хората търсят помощ в чужди държави и вече е на лице здравен бизнес в чужди държави. /БГНЕС