БТР-ите за Украйна най-накрая тръгнаха към бойното поле

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна, предаде репортер на БГНЕС.


В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".


Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.


Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че танковете все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза още Тагарев преди дни. /БГНЕС