Бучковски: Борисов демонстрира лидерство и приятелство към Македония

Днес Бойко Борисов демонстрира лидерство и приятелство към Македония.

Това каза специално за БГНЕС бившият македонски премиер Владо Бучковски по повод решението на Борисов да се даде зелена светлина за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС.

"Изявлението на Бойко Борисов е лидерски ход, който ще върне доверието в българо-македонското приятелство. С подобни декларации възстановяваме доверието помежду ни", каза още Бучковски, който бе и специален пратеник на властите за разрешаване на спора между София и Скопие.

Днес Борисов призова депутатите от ГЕРБ да подкрепят френското предложение за започване на преговори от страна на РСМ. Той нарече Кирил Петков страхливец и лъжец, който се крие зад Народното събрание и няма кураж да поеме политическа отговорност.

"Всичко добро в България идва от ЕС. В момента ЕС и НАТО искат разширяване със Западните Балкани. ГЕРБ започна този процес и ние ще го изведем докрай", каза още Бойко Борисов.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София " ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото. /БГНЕС